Napi: Kétmillióan járnak rosszul a kormány adótervével

Vágólapra másolva!
A konvergenciaprogram szerint a kormány megszüntetné az adójóváírást, amivel  több mint kétmillió alkalmazott járna rosszul - írja a szerdai Napi Gazdaság. A minimálbéresek akár 6-7 ezer forinttal is kevesebbet vihetnek haza.
Vágólapra másolva!

A konvergenciaprogram szerint a kormány amellett, hogy tartja magát a szuperbruttósítás megszüntetéséhez, az adójóváírást is ki akarja vezetni a rendszerből - írja szerdai számában a Napi Gazdaság. Az adójóváírás mértékének csökkentésével jövőre 180, majd 230 milliárd forintot spórolna a költségvetés. Tekintettel arra, hogy az szja-ban az adójóváírás, mint legnagyobb összegű kedvezmény, a legfrissebb, 2009-es adatok szerint 277,3 milliárd volt, kijelenthető: a kormány 2014-től ezt a korrekciót megszünteti - írja a gazdasági napilap.

A hatályos szabályozás szerint az adójóváírást havi, bruttó 230 ezer forintig lehet teljes összegben igénybe venni, kivezetésével teljes mértékben megvalósul az egykulcsos szja - azt lényegében csak a családi kedvezmény fogja befolyásolni. A minimálbéresek esetében ez azt jelenti, hogy adóterhelésük az egekbe szökik: 2009-ben a minimálbér adóterhelése három százalék alatt volt, ez 2014-től felmegy 16 százalékra. És mindenkinek nő a terhelése, aki 230 ezer forint alatt keres. 2009-ben a 4,5 millió szja-bevallást benyújtó közül 2,3 millióan kerestek 166 ezer, 2,9 millióan pedig 250 ezer forint alatt - írja a lap.

A Blikk azt írja, hogy a 78 ezer forintot kereső, gyermektelen, minimálbéres dolgozó az idei 60,6 ezer forintos fizetése helyett jövőre - az egyéb, adócsökkentő változások ellenére is - már csak alig 53 ezret kapna, ha az adójóváírás összege a csökkentés arányaihoz mérten fogyna. Egy 207 ezer forintos átlagkeresetű, gyermektelen munkavállaló pedig a mostani 136 ezer helyett csak 131 ezerre számíthatna. Egyedül a havi bruttó 260 ezer forint felett keresőket nem érintené ez a lépés, ők eleve nem kapnak kedvezményt.

A kormány az elkövetkező években egyéb reformértékű átalakítást nem tervez - legalábbis ez derül ki a programban található összefoglaló táblázatból a Napi írása szerint. A tőkejövedelem-adókból nem tervez többet beszedni, ezek súlya, az összadóbevélen belül 0,5 százalékról 0,2 százalékra csökken. Nem utal arra semmi, hogy az ingatlanokat adóztatni akarná a kormány középtávon. A helyi adózást ugyanakkor átalakítanák, bár azt nem lehet tudni, hogyan.

A társadalombiztosítási járulék sorsa sem világos: a kormány elismeri, hogy mértéke túl magas, s a versenyképesség és a munkaerőpiac szempontjából elengedhetetlen volna jelentős csökkentése, ám erre egyhamar nem kerül sor. Az adóbevételek alakulását tekintve csak annyi látszik, hogy a társadalombiztosítási járulék aránya a mostani 12,5 százalékról - ez most magasabb, mint a tavalyi, mert az egyéni nyugdíjjárulék 9,5-ről tíz százalékra nőtt - lassan elkezd csökkenni. Mértéke 2015-ben 11,9 százalékra mérséklődik, ez épp a 12 százalékos tavalyi szint alatt van.

A társasági adó kulcsa továbbra is sávos marad. A tervek szerint jövőre bizonyos mértékű szigorítás is életbe lép az elhatárolt veszteségek elszámolásával kapcsolatban. Ez az idén lett enyhe elbírálású - engedély nem kell hozzá -, ám 2012-től az automatikus alkalmazás megszűnik, igénybevétele korlátozott lesz - írja szerdai számában a Napi Gazdaság.