Vágólapra másolva!
Megvált a Neo FM rádiót üzemeltető cégben való részesedésétől az Est Media Nyrt., amelynek számos médiavállalkozásban vesz részt. A jövőben nem a cég végzi a rádió reklámidejének értékesítését sem. A Sziget fesztivál megtartását Gerendai Károly főszervező szerint nem veszélyezteti, hogy a többségi tulajdonos Est Média nincs jó helyzetben.
Vágólapra másolva!

Az Est Media NYrt. (korábban Econet.hu, az Est Media Group tulajdonosa) szombati közleménye szerint a csoport eladta eddigi, 25 százalékos részesedését a Neo FM rádióban a többségi tulajdonosnak, az FM1 FRIENDS Kft.-nek. Az erről kiadott, a Budapesti Értéktőzsde honlapján olvasható közlemény szerint "ezzel egyidejűleg a két cég teljeskörű, a részesedés 120 millió forintos vételárát is magában foglaló elszámolási megállapodást is kötött egymással". "Az EMG és az FM1 Zrt. megszüntették a NeoFM reklámidejének értékesítésére, illetve a különféle adminisztratív szolgáltatásokra vonatkozó megállapodásaikat is" - áll a szövegben.

A közlemény szerint az Est Media "a rövid távú üzemi eredményesség elérése és növelése", azaz a veszteség csökkentése érdekében "megkezdi a cégcsoport reorganizációját, és az elkövetkező időszakban a cégcsoport egészét érintő reorganizációs tervet készít". Ezt azt jelenti, hogy a "lehetőségekhez képest" leépítik azokat a tevékenységeket, amelyek nem képesek "rövid vagy középtávú eredménytermelésre". Ennek része volt a rádiós befektetés, és a rádiós salestevékenység leépítése is.

"A finanszírozás átstrukturálása kapcsán előfordulhat, hogy a Sziget Kft. akvizíciójára irányuló tranzakció további folytatása korlátokba ütközik majd" - teszi hozzá a közlemény. Ezzel kapcsolatban vasárnap Gerendai Károly, a Sziget főszervezője azt mondta: nem veszélyezteti a fesztivál megtartását, hogy a többségi tulajdonos, az Est Media nincs jó helyzetben. Az Est Médiának jelenleg 51 százalékos a részesedése és további felvásárlási lehetősége van. Lehet, hogy ez utóbbival nem él, de a legrosszabb esetben, csőd esetén sem kerülhet bajba a Sziget, hiszen valaki akkor is megveszi a részesedést - mondta.

Az Est cégcsoport a napi.hu szombat esti cikke szerint láthatóan nincs jó helyzetben, és várhatóan további érdekeltségeitől is kénytelen lesz megválni. A cikk arra is felhívta a figyelmet, hogy az Est Media-papírok árfolyama az elmúlt hónapban "brutális módon" esett, és a cég igazgatója a múlt hét végén igen jelentős mennyiségű Est Media-részvényt adott el.