Fiktív számlákkal csapta be a magyar államot és az Uniót egy magyar cég

Vágólapra másolva!
Összesen 170 millió forint értékű adócsalást követett el egy Bács-Kiskun megyei társaság, amely fiktív számlákkal hívott le pénzeket az uniós és a magyar költségvetés pályázati forrásaiból.
Vágólapra másolva!

Üzletszerűen elkövetett csalást és más bűncselekményeket, így adócsalást, a számvitel rendjének megsértését követte el egy repülőgépgyártó cég Bács-Kiskun megyében - közölte péntek reggel a Nemzeti Adó- és Vámhatóság (NAV).

A lebukott cég fejlesztési pályázatokon indult, majd költségeit, több mint egymilliárd forint értékben, fiktív számlákkal igazolta, így összesen 170 millió forintos kárt okozott. A cég által igénybe vett pályázati források - 132 millió forint - nagyobb részben az Európai Regionális Fejlesztési Alapból származtak, a fennmaradó 38 milliót pedig a magyar büdzséből kapta meg a vállalkozás.

A NAV szakemberei a nyomozás eredményeként a cég 800 millió forint értékű vagyonát lefoglalták. A hatóság kezdeményezte a társaság bűncselekménnyel gyanúsított képviselőjének és társának az előzetes letartóztatását, illetve házi őrizetét, amit a Kecskeméti Városi Bíróság el is rendelt. Mivel a nyomozók gyanúja szerint a cég vezetője tettét rendszeres anyagi haszonszerzésre törekedve, üzletszerűen követte el, cselekménye 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.