Augusztusban juthatnak a reálhozamhoz az állami nyugdíjba átlépők

Vágólapra másolva!
A pénteki Napi Gazdaság szerint hamarosan, akár még a héten rendeletet hozhat a kormány arról, hogy augusztus végéig kell teljesíteni a magán-nyugdíjpénztári kifizetéseket. Az újság által megkérdezett alapok szerint a feldolgozott kérések 90 százaléka a készpénzes kifizetés felé irányul.
Vágólapra másolva!

A kormány hamarosan, akár még a héten rendeletet hozhat arról, hogy a magán-nyugdíjpénztári kifizetéseket augusztus 30-áig kell teljesíteni - értesült a pénteki Napi Gazdaság.

A napilap emlékeztetett arra, hogy a magán-nyugdíjpénztáraknak a máig érvényben lévő rendelkezés szerint a héten kellene benyújtania a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) egy ütemtervet a tb-rendszerbe visszalépők plusz-tagdíjbefizetéseiről, valamint esetleges reálhozamuk kifizetéséről.

A Napi Gazdaság információi szerint sokan eleget tettek ugyan ennek a kötelezettségnek, de a felügyelet át sem tekinti a beadott dokumentumokat, ugyanis egy újabb kormányrendelet felülírja ezt a szisztémát. Az elszámolás határideje e szerint május 31-ei fordulónappal június 12-e lenne, a nyugdíjpénzeket kezelő alaptól pedig július 7-20. között igényelhetik vissza a pénzt a kasszák, amelyet ez után tudnak egykori tagjaik számára kifizetni - áll a lapban.

A cikk szerint az augusztusi kifizetést a kasszák többsége kivitelezhetőnek tartja, miközben egyelőre nincs olyan rendelkezés, amely megszabná az alapok számára, hogy mi a kifizetési határidő.

A reálhozam kifizetésének módjáról korábban kevesen nyilatkoztak, a kasszák megkeresésére jelentősen nő a nyilatkozók száma, a március végén kiküldött tájékoztató levélre naponta több tízezer válasz érkezik. Az eddig feldolgozott kérések több mint 90 százaléka a készpénzes kifizetés felé irányul.