A kormány döntéseit lesik a forintot megkedvelő befektetők

Vágólapra másolva!
Nagy a versenyfutás a lengyel zloty és a magyar forint között hónapok óta. A zlotyt segíti a lengyel jagybank nagyobb mozgástere, a forint mellett pedig az szól, hogy a válság után a magyar gazdaság ment keresztül a legnagyobb átalakuláson a térségben. Közép-Európa sztárdevizája, a cseh korona messze van, de a forint kedvező megítélése megmaradhat hosszú távon, ha jelentősen javul a költségvetés helyzete, a kormány pedig további átalakításokat hajt végre a gazdaságban. 
Vágólapra másolva!

Az első negyedévben a Bloomberg által követett devizák közül a forint szerepelt a legjobban, bőven megelőzte legfontosabb régiós vetélytársát, a lengyel zlotyt. A március vége óta eltelt két hétben ugyanakkor a zloty fokozatosan dolgozta le hátrányát.

A két deviza mozgása első látásra felemás, mert a jó befektetői hangulatban egymással karöltve erősödnek, de különösebb hangulatváltozás nélkül is előfordul, hogy az egyik kevésbé erősödik vagy nagyobb mértékben gyengül a másikhoz képest. A kelet-európai célpontokat kereső befektetők ugyanis alapesetben egy kalap alá veszik a régió országait: ha a nemzetközi piacon kedvező a hangulat és a piaci szereplők hajlandóak a kockázatosabbnak tartott, ezért magasabb kamatot, hozamot ígérő eszközökbe fektetni, akkor a zloty és a forint is felértékelődik.

Azonban a régiós játékosok a térségben elhelyezett pénzeiket folyamatosan rendezgetik a különböző makromutatók, ezen keresztül a kockázatok és a kamatok változása miatt. Egy-egy ilyen átrendezés a globális befektetői hangulattól függetlenül erősíti az egyik devizát a másikkal szemben.

Értékelik a magyar fordulatot a befektetők

"Kipukkadt a zlotyerősödés, január óta azt látjuk, hogy forintot jobb célpontnak tartják a befektetők a térségben. Persze egy-egy napon lehetnek portfólió-átrendezgetések, de a trend alapvetően ez" - mondta az [origo]-nak Szántó András, az Equilor brókercég üzletágvezetője. Szántó szerint a vonzó célpont azt jelenti, hogy az adott ország attraktív hozamot kínál a befektetőknek a kockázatokhoz képest. Keszeg Ádám, a Raiffeisen közgazdásza is azt mondta: az elmúlt hónapokban a régiós deviza- és kötvénypiacok megítélése javult. "A térségen belül pedig az a helyzet, hogy az év elején még alul voltunk súlyozva a régisó befektetői kosarakban a zlotyval szemben, februárban azonban már a forint javára történtek átrendezések.

A Reuters csütörtöki összeállítása szerint Magyarországnak, illetve a magyar befektetési eszközöknek kedvezhet, hogy a befektetők nem bíznak meg teljes mértékben a lengyel statisztikai adatokban és várják a költségvetés egyensúlyát elősegítő lengyel intézkedéseket. Lars Christensen, a Danske Bank térséggel foglalkozó elemzője szerint lengyel makrohelyzet romlik, a magyar javul. A lengyelekbe vetett bizalom megingását részben az okozza, hogy Varsóban közölték, júniusban felülvizsgálják a tavalyi fizetési mérleg adatait.

Eddig is aggasztotta a befektetőket, hogy a lengyel kormány aligha tudja a GDP 3 százalékára csökkenteni az államháztartás hiányát jövőre a mostani 8 százalékról. Mura Toprak, a nemzetközi nagybank, a HSBC stratégája azt mondta: még nem venne zlotyt. Szerinte a valódi költségvetési reformlépésekre az őszi választásokig várni kell Lengyelországban. David Dowsett, a 10 milliárd dollárt kezelő felzárkózó piaci befektetési alap, a BlueBay Asset Management alapkezelője pedig azt mondta: a legnagyobb fordulatot Magyarország tette idén Közép-Európában.

Messze van a zloty, de nagyobb a mozgástere

"Láttam a külföldi elemzők véleményét, miszerint a forint vonzóbbnak tűnik, mint a zloty a befektetők szemében. Az igaz, hogy valamelyest javult a forint megítélése az elmúlt hónapokban, de az elmúlt napokban a forint rosszabbul szerepelt lengyel társánál" - mondta Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank szakértője.

Ruzsonyi szerint a magyar deviza törékenyebb a jelentős államadósság miatt, sokkal érzékenyebben reagál a pozitív és a negatív hírekre egyaránt. Ruzsonyi szerint a régiós befektetők a kamatpályára figyelnek leginkább. Bár a lengyel kamatnál magasabb magyar kamat a forint mellett szól, de a magyar ráta esetében a piac nem vár változtatást a következő hónapokban, miközben a lengyeleknél napirenden van egy újabb kamatemelés. Ez pedig a zlotynak kedvez.

Szántó András, a forint zlotyval szembeni megítélésének javulását azzal magyarázta, hogy a magyar kormány külföldi befektetőknek átlátható és kiadáscsökkentésre alapuló gazdaságpolitikát kommunikál. "Elszántnak tűnik abban, hogy megteremtse az egyensúlyt. Ez pedig tetszik nekik" - mondta Szántó.

Emellett rontja a zloty megítélését a lengyel fizetési mérleg alakulása, ami gazdasági gondokra utal. "Lengyelországban ugyan emelkedik a kamatszint, ami növeli a lengyel eszközök hozamát, de a magyar kamat 2 százalékponttal még így is magasabb, ez pedig elegendő prémiumot jelent ahhoz, hogy a forintot válasszák" - mondta Szántó.

"Fontos tényező az is, hogy a befektetők korábban nem tartották kizártnak az esetleges magyar kamatcsökkentést, mert a kormánypárt politikusai erre korábban utaltak. Ma azonban már látszik, hogy nem lesz elhamarkodott kamatcsökkentés, emiatt kiárazódott ez a kockázat a forint árfolyamából" - állította Szántó. Az Equilor üzletágvezetője szerint komolyabb forinterősödésre nincs tér, de a jelenlegi helyzet alkalmat ad arra, hogy stabilizálódjon a forint árfolyama az euróval szemben.

A stabil gazdaságpolitika a forint esélye

Németh Dávid, az ING makroelemzője azt mondta, az észak-afrikai forradalmak is szerepet játszhattak a régió felértékelődésében. "A kockázatosabb piacokat kereső befektetők a válság után először a távol-keleti, majd a latin-amerikai piacokra, főleg Brazíliába tértek vissza. Utóbbi térség túlvett lett, tehát nagyon sok pénz áramlott oda, és az új célpontok között szerepeltek a kelet-európai és észak-afrikai, főként egyiptomi eszközök, ám az afrikai országban kitört forradalom elijesztette a befektetőket, ezért több befektető a térségünkben keresett helyet a pénzének" - mondta Németh.

Szerinte a forintnak kedvez a régión belül, hogy a kötelező nyugdíjpénztári megtakarítások állami rendszerbe történő átirányítása miatt Magyarországról tudják, hogy van pénze, képes visszafizetni a kölcsönt, ez pedig csökkenti az óriási államadósságból eredő rizikót. Azt egyelőre nem lehet megmondani, hogy a következő időszakban a zloty vagy a forint lesz a befutó. A lengyel devizát várhatóan a kamatszint hajtja majd, a forintnak pedig a várhatóan változatlan kamat mellett az adósság lefaragására és a pénzügyi egyensúly felé tett kormányzati lépések adhatnak erőt.

A román lej esélytelen, a cseh korona messze van

A többi térségbeli valuta közül a román lej egyelőre nem kelhet versenyre a zlotyval vagy a forinttal. "Romániában nagyon sok a probléma, a befektetők azt látják, hogy a román kormány nem törekszik mindenáron az egyensúly kialakítására, a gazdasági növekedés is elég gyenge infrastruktúrán alapul, arról nem is beszélve, hogy a román tőkepiac fejletlenebb, mint akár a magyar, akár a lengyel" - mondta Szántó András.

Térségi devizák euróhoz mért árfolyamának változása

2008. április 15.

2011. április 15.

Változás

Forint

252

267

- 6 százalék

Lengyel zloty

3,41

3,94

-15 százalék

Cseh korona

24,7

24,2

2 százalék

Román lej

3,62

4,1

- 13 százalék

Horvát kuna

7,2573

7,35

- 1,3 százalék

"Biztonság szempontjából a régióban utcahosszal vezet Csehország, illetve a cseh korona, amely nagyon más, mint a többi régiós deviza, a válság miatti hisztiben viszonylag stabil maradt és az országnak a gazdasági mutatói is sokkal jobbak" - mondta Szántó András. Ráadásul a válságban mélybe zuhanó autóipar, amely a cseh gazdaság egyik fő motorja a fellendülés elején komoly lökést adhat majd, ami szintén javítja a cseh korona helyzetét.

A Commerzbank elemzője, Ruzsonyi Ákos azt mondta, nem lehet egy lapon említeni a koronát a zlotyval vagy a forinttal. "A cseh deviza atomstabil köszönhetően a jó gazdasági mutatóknak. A befektetőknek azt szoktuk mondani, hogy a korona a régió svájci frankja" - utalt a cseh koronában lévő befektetések alacsony kockázatára. Keszeg Ádám hozzátette: szinte csak földrajzilag tartozik ide a cseh korona, de más szemmel néznek rá. A cseh korona más megítélésére látványos bizonyíték, hogy a pontosan három évvel korábbi - azaz még a válság elmélyülése előtti - szintekhez képest a régiós devizák közöül egyedül a cseh pénz tudott erősödni.

A raiffeisenes szakértő azt is elmondta, hogy az elmúlt hónapokban a zloty, forint, korona és lej alkotta társaság újabb, eddig teljesen elhanyagolt szereplővel gyarapodott. A horvát deviza korábban nem szerepelt a befektetők célpontjai között, ám az ország Európai Unióhoz való közeledése miatt felkeltette a befektetők érdeklődését. Komoly vételi nyomásról nem lehet beszélni, de az kétségtelen, hogy a kelet-európai befektetőknek alternatívát jelenthet a kuna.