Gordon Brown lehet az IMF következő vezetője

Vágólapra másolva!
Csütörtöki brit sajtóértesülés szerint Gordon Brown korábbi brit miniszterelnök válthatja Dominique Strauss-Kahnt a Nemzetközi Valutaalap élén.
Vágólapra másolva!

Gordon Brown korábbi brit miniszterelnök a "nyilvánvaló jelölt" az IMF élére - írja csütörtökön a brit Daily Mail meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

Dominique Strauss-Kahnnak, a Valutaalap jelenlegi francia vezérigazgatójának a megbízatása 2012 júniusáig szól, de ha Strauss-Kahn - amint az a hírekben már korábban felmerült - valóban indulni kíván a következő franciaországi elnökválasztáson, akkor ennél korábban távoznia kell a tisztségéből.

A Daily Mail szerint Brown jelölését a jelenlegi konzervatív-liberális brit kormánykoalíció valószínűleg ellenezné, ám a volt miniszterelnök támogatásra lelhet más európai országok részéről, és "vannak szövetségesei" az amerikai Demokrata Párt vezető tisztviselőinek körében is.

Nagy-Britanniában sokan Brownt tartják felelősnek a békeidőben példátlan brit államháztartási hiányért, amely a munkáspárti kormány utolsó évében megközelítette a hazai össztermék (GDP) 11 százalékát. A nemzetközi pénzügyi közösség megítélése szerint azonban a brit politikus komoly szerepet játszott a globális pénzügyi rendszer stabilizálásában - és főleg az IMF finanszírozási kapacitásának óriási mértékű bővítésében - a hitelválság elharapózásának időszakában - írja a konzervatív napilap.