Népszabadság: Lakat kerülhet a patikák harmadára a hatósági árak miatt

gyógyszertár, patika, orvosság
Vágólapra másolva!
Bezárhat a patikák egyharmada, ha hatósági árasak lesznek a gyógyszerek, és ennek részeként az egészségbiztosító egységesen 20 százalékkal, jövőre 35 százalékkal kevesebbet fizet a gyártóknak a támogatott orvosságokért - írta szakértői véleményekre hivatkozva a Népszabadság szerdai száma.
Vágólapra másolva!

A Népszabadság úgy tudja, hogy a kormány három lépésben harmadolná a kasszát, a nyár közepétől nyolc intézkedéssel csökkentené az orvosságokra költött adóforintokat. A betegeket is érintő intézkedések között szerepel az írás szerint, hogy az orvosok csak a legolcsóbb készítményeket írhatnák fel a közgyógyellátottaknak. Emellett átalakítanák a koleszterinszint-csökkentő szerek támogatását is, csak a legolcsóbb hatóanyagot tartalmazó gyógyszereket támogatná az állam.

A 120 milliárd beszedésére a kormány első helyen a hatósági árat ajánlja, javasolja a piaci szereplőknek, ennek részeként az OEP egységesen 20 százalékkal, jövőre 35 százalékkal fizetne kevesebbet a gyártóknak a támogatott orvosságokért - írja a Népszabadság, hozzátéve, hogy ezzel százmilliárd spórolható meg egy év alatt. Szakértők szerint a csomagnak csak ez az eleme biztosan bezárásra ítélné a patikák harmadát, mert jelentősen csökkenne a jövedelmük. Ők úgy vélik, hogy már jelenleg is 300-400 gyógyszertár csődközeli helyzetben van. A kormányzati tervek között szerepel az is, hogy a jelenlegi ötmillió forintos orvoslátogatói díjat megdupláznák. Jelenleg több mint 2600 orvoslátogatót foglalkoztatnak a cégek, így ebből 2011-ben kétmilliárd pluszbevételt remélhetnek.

A hatósági árat kiváltó alternatíva lehet a gyártói befizetések növelése. A lap szerint ebben a variációban a gyártók befizetéseit idén a háromszorosára, jövőre pedig több mint négyszeresére emelnék, vagyis a jelenlegi 12 százalékos különadó júliustól 36 százalékra, jövőre pedig 50 százalékra emelkedne.

A hatósági árat kiválthatná az úgynevezett elvi referenciaár bevezetése is, az írás szerint. Ennek lényege, hogy a kormányzat csökkentené a készítmények árához adandó támogatást. Ebben az esetben a betegek csak akkor nem fizetnének többet, ha a cégek kifizetnék a támogatás és a térítési díj közötti különbséget. Szakértők szerint várhatóan ez az ajánlat lehet a "kompromisszum", az elfogadható megoldás a cégek számára. Ez az intézkedés az orvoslátogatási díjak növelésével együtt, egyetlen év alatt 130-150 milliárddal csökkentheti az egészségbiztosító gyógyszerköltségeit - írja a szerdai Népszabadság.