12 éve nem látott magasságban a márciusi infláció

áremelés, árváltozás, áfaemelés, infláció
Vágólapra másolva!
A fogyasztói árak márciusban 4,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, az előző hónaphoz képest a bővülés 1,1 százalékos. A vártnál nagyobb számokat az élelmiszerárak meredek megugrása okozta.
Vágólapra másolva!

A fogyasztói árak márciusban 1,1 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 4,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. A hivatal adatai szerint a maginfláció 2,5 százalékra emelkedett a korábbi 1,95 százalékról (a maginfláció a szezonális, illetve külső hatásoktól megtisztított infláció - a szerk.). Ehhez hasonló mértékű, egyhavi márciusi áremelkedést 1998-ban (1,3 százalék) illetve 1999-ben (1,2 százalék) regisztrált a KSH.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a vártnál nagyobb inflációt az élelmiszerárak meredek megugrása okozta, ami már a feldolgozott élelmiszerárakban is jelentkezik. Ez utóbbi húzta felfelé ugyanis a maginflációt is. Felhívja a figyelmet arra, hogy havi szinten legjelentősebben az élelmiszerárak nőttek, de átlag felett, 1,5 százalékkal drágult a háztartási energia is. Az elemző szerint az üzemanyagárak 3,4 százalékos emelkedése nem okozott meglepetést.

Suppan szerint a következő hónapokban kettős hatás érvényesülhet: egyrészt a forint erősödése lassan megjelenhet az árakban, azonban az üzemanyagárak emelkedését egyelőre csak tompítani tudja, míg a tartós fogyasztási cikkek és egyes szolgáltatások árai kissé csökkenhetnek. A nyomott belső kereslet szintén csupán tompítani tudja a nyers élelmiszerárak megjelenését a feldolgozott élelmiszerárakban. Így az infláció a következő hónapokban 4,3-4,5 százalék között alakulhat véleménye szerint