Felfedi a kormány néhány homályos tervét Brüsszel előtt

Vágólapra másolva!
Igyekszik az elsők között véglegesíteni a gazdaságpolitikai terveit az EU számára összefoglaló konvergenciaprogramot a kormány. Az [origo]-nak nyilatkozó források szerint nagy meglepetések nem lesznek a programban, nagy részét a Széll Kálmán-tervben bemutatott intézkedések adják majd. Kiderül viszont, hogy mit tervez a kormány az oktatás és az egészségügy finanszírozásával.
Vágólapra másolva!

Az EU soros elnökeként presztízskérdést csinál a magyar kormány a konvergenciaprogramból, ezért az elsők között akarja Brüsszelbe küldeni a dokumentumot - tudta meg az [origo] kormányzati és brüsszeli forrásoktól. Az eurót már használó országok stabilitási és növekedési programot készítenek, a többiek konvergenciaprogramot, ami azt mutatja be, hogy az adott állam miként kíván közelíteni az euró bevezetésének feltételeihez.

Az [origo] információi szerint az uniós országok zöme április vége felé adja le a saját programját, azonban néhány állammal közösen, Magyarország már a hónap közepén kiküldi Brüsszelbe az anyagot. Az Orbán-kormány szerdán véglegesíti a múlt héten első olvasatban megtárgyalt anyagot, és pénteken, április 15-én küldi el az Európai Bizottsághoz.

Néhány tervét jobban kibontja a kormány

A Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium irányításával összeállított konvergenciaprogram gerincét a Széll Kálmán-terv, a kormány költségvetési kiigazítást és szerkezeti átalakítást tartalmazó, március elején bemutatott csomagja adja. A kormány több elképzelését nem részletezte a tervben, ehelyett megjelölte, hogy milyen célt szeretne elérni és mikorra várja az ehhez szükséges, részletes előterjesztés kidolgozását a területért felelős kormánytagtól.

Több konkrétum lesz azonban a konvergenciaprogramban, mint amennyit a hazai közvélemény megtudhatott március 1-jén, a Széll Kálmán-terv bemutatásakor és a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján megtalálható dokumentumból (pdf-formátumban olvasható). A kormány néhány tervezett intézkedését részletesebben kibontotta már a program angol nyelvű változatában (pdf-formátumban olvasható). De ahhoz képest nagy újdonságokra nem kell számítani - állította az [origo]-nak nyilatkozó kormányzati forrás.

Felülvizsgált rokkantnyugdíjak, minimálbér alatti szociális juttatás

A konvergenciaprogram a 900 milliárdos költségvetési kiigazítást bontja le számon kérhető, határidőre vállalt intézkedésekre. Ezek azt szolgálnák, hogy tartósan az euróbevezetés egyik feltételéül szabott 3 százalékos szint alá kerüljön a tavaly 4,2 százalékot mutató GDP-arányos államháztartási hiány.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila
José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Orbán Viktor

A magyar konvergenciaprogramban a Széll Kálmán-terv angol nyelvű verziója alapján szó lesz az inflációkövető nyugdíjemelések bevezetéséről, a korengedményes nyugdíjazás lehetőségének felszámolásáról, és a rokkantnyugdíjasoknál egy rendkívüli felülvizsgálat elrendeléséről még az idén. Utóbbitól a kormányzat pár tízmilliárdos megtakarítást remél, de lapunknak név nélkül nyilatkozó, a nyugdíjrendszert jól ismerő, illetve felsővezetői államigazgatási tapasztalattal bíró források az intézkedés költségvetési egyenleget javító hatását túlzónak nevezték.

A nyugdíjminimum befagyasztásával párhuzamosan a családi pótlékot és a gyest sem emelné a kormány - derül ki a Széll Kálmán-terv angol nyelvű változatából. Az angol verzió szerint a kormány nagy feladatot vállal a szociális támogatások területén: 2013-tól összevezetné az önkormányzati és az államkincstári nyilvántartásokat annak érdekében, hogy kiderüljön, egy állampolgár összesen mekkora összegű szociális juttatást kap több jogcímen. A már 2004 őszén is felmerült elképzelés szerint az Államkincstárnál minden egyes magánszemélynek lenne számlája, amire nem kaphatna nagyobb szociális apanázst a mindenkori minimálbérnél. Az [origo]-nak nyilatkozó, az államigazgatás működését ismerő forrás szerint mindennek az informatikai feltételeit megteremteni 2-3 évet vehet igénybe, vagyis feszített ütemű munka vár az államra, ha valóban 2013-ban startolna a rendszer.

A munkanélküli segély sem lehetne több a legkisebb kötelező keresetnél. A táppénzt már csökkentette a kormány: egy március közepi törvénymódosítás értelmében májustól a táppénz a kereset 60 százaléka lesz, de ez nem lehet több a minimálbér duplájánál az eddigi négyszeres korlát helyett.

Maradtak nyitott kérdések

A közlekedési-utazási támogatásoknál a vasutasok családtagjainak ingyenes utazásának vége szakadhat, a 65 év felettiek utazási támogatása viszont várhatóan megmarad. A MÁV és a Volán párhuzamosságait meg akarják szüntetni. Az államigazgatási kiadásokon azzal spórolnának, hogy az év elején viharos gyorsasággal összeállított 250 milliárdos zárolást beépítenék a 2012-es költségvetés tervezési bázisába, vagyis a pénzt nem adnák vissza a minisztériumoknak, hanem kisebb alapról kezdhetik meg majd saját költségvetésük tervezését a tárcák.

A csomag érinti még az oktatás, az önkormányzatok, valamint az egészségügy területét is. Az még a Széll Kálmán-terv angol nyelvű változatából sem derül ki, hogy ezeken a területeken mit tervez pontosan a kormány.

Az [origo]-nak nyilatkozó brüsszeli forrás szerint az EU a konvergenciaprogramban felvázoltakat hivatkozási alapnak fogja tekinteni, ha a magyar gazdaságpolitika esetleg eltér a dokumentumban ígértektől. Az Európai Bizottság május közepéig értékeli a konvergenciaprogramunkat, azt vizsgálva, hogy az intézkedések maradéktalan végrehajtása valóban képes-e a folyamatosan csökkenő - 2014-ben már 2 százalék alattira mondott - költségvetési hiányt biztosítani.