Ötmilliárdos szolgáltató céget számolnak fel

Vágólapra másolva!
Ismét bedőlni látszik egy többmilliárdos cég, ezúttal az ipari szolgáltató - ipari gépek üzembe helyezésével foglalkozó - EL&ME Irányítástechnikai Kft. ellen indult felszámolási eljárás. Az eljárást egy hitelező kezdeményezte, a felszámoló egyelőre tájékozódik.
Vágólapra másolva!

A mozgalmas előéletű debreceni EL&ME Irányítástechnikai Kft. szakágazatának második legnagyobb szereplője, ám lehet, hogy ez hamarosan már csak múlt időben értendő, mivel a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság 2011. január 20-án jogerőre emelkedett végzésével felszámolási eljárást indított ellene - olvasható a Gazdaság internetes szakportál cikkében. A társaság honlapja jelenleg nem elérhető, "under construction" állapotban van.

A társaság történetét 1989 december 1-ig tudja visszavezetni, jogelődje egy, a Biogal gyógyszergyártón belüli vállalati gazdasági munkaközösségként (vgmk) indult, ami időközben a Tiszavill Kft.-vé alakult, majd jogutódlással ebből jött létre 2009. tavaszán beolvadt az EL&ME Kft.-be. Az 1989. december elsején 1,6 millió forinttal alapított társaság fő tevékenysége ipari gépek, berendezések üzembe helyezése.

Jelenleg a 2008. december 18-án, a Budafoki út 187-189-be bejegyzett ELME Ipari Csoport Zrt. tulajdonában van a cég. A zrt. egy másik cége, a Vegyterv IS Zrt. ugyancsak felszámolás alatt van. (A Vegyterv IS sem kispályás cég, árbevétele 2008-ban 4,6 milliárd forint volt) Az ELME Zrt. 50 százalék feletti üzletrészt birtokló ismert tulajdonosa az Opten szerint Pinczés Imre, aki a Vegyterv IS-ben is tulajdonos és vezető tisztségviselő, valamint aki - Bíró Miklóssal együtt - az ELME Zrt. 2009. január közepi birtokba lépéséig tulajdonolta a kft.-t.

A társaság 2008. őszén átalakult, négy cég vált ki belőle, közülük három - a hasonló nevű, EL IMMO NOVUM Kelet, illetve Nyugat, illetve Észak Kft.-k - főtevékenysége ingatlan üzemeltetés, a negyedik, az ELME Ipari Csoport Zrt. a társaság későbbi tulajdonosáé pedig üzletvezetés. A fennmaradó vállalatnál maradt a kiválás előtti vagyon 59,5 százaléka, az ELME Zrt.-hez került a 38,25 százaléka, a három ingatlan üzemeltetőnek pedig 0,5, 0,85, illetve 0,45 százalék jutott. Az EL&ME Zrt.-ből 2008 végén ismert tulajdonosa ugyancsak az EL&ME Kft.-ből kivált ingatlan üzemeltető kft.-kben is tulajdonos. E cégeket ugyancsak a Budafoki úti címre jegyezték be.

A társaság ellen tíz alkalommal indítottak végrehajtási eljárást, az utolsót nem egészen egy hónapja, napokkal a felszámolási eljárás március 22-i közzététele előtt. A társaság jegyzett tőkéje folyamatos emelkedés nyomán 2008 közepén volt a legnagyobb, 1,25 milliárd forint, majd az év végén 379,87 millióra csökkent, jelenleg 419,87 millió forint. A társaság az Opten adatai szerint 12 alkalmazottat foglalkoztatott 2009-ben.

A társaság kijelölt felszámolója, a Kelet-Holding Gazdasági Tanácsadó Zrt. felszámoló biztosa hírügynökségünknek úgy nyilatkozott, hogy folyik a hitelezői igények beérkezése, jelenleg a szerződéseket vizsgálják.

Az ágazatban 757 szereplő működik árbevételük 2009-ben összesen csaknem 70 milliárd forint volt, de 1 milliárd forintnál nagyobb árbevételt csak 13 vállalkozás tudott elérni. Az EL&ME árbevétele 2007-ben 4,53, 2008-ban 5,303, tavalyelőtt pedig 4,274 milliárd forint volt. A társaság rendre 239,5 millió, 267 és 59,4 millió forint adózott eredményt ért el - írta a lap.