Huszonhatmilliárdot hozhatnak a kormánynak a gyógyszerpiaci változások

Vágólapra másolva!
Közel huszonhatmilliárdos megtakarítást vár a kormány a július 1-jétől életbe lépő gyógyszerpiaci változásoktól - értesült a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Tizenkettőről tizennyolc százalékra emelik a gyógyszercégeket terhelő, a támogatott forgalom után számított befizetési kötelezettséget - derül ki egy, a Magyar Nemzet birtokába került dokumentumból. Ez 3,9 milliárd forint bevételnövekedést hozhat az Egészségbiztosítási Alapnak.

Az anyagban a lap szerint az is olvasható, hogy a jelenlegi ötmillióról tízmillióra emelik az orvoslátogatók után fizetendő díjat és felülvizsgálnák a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek támogatását, melynek eredményeként, a tervek szerint akár ötmilliárd forintot is meg tudna takarítani a kormány.

Kétmilliárd forintos kiadáscsökkentést remélnek a további terápiás területek támogatási mértékének felülvizsgálatától. Ugyancsak felülvizsgálnák a kombinációs - egy gyógyszerben kétféle hatóanyagot tartalmazó - készítmények támogatását, ami több mint négymilliárd forintot megtakarítást hozhat - olvasható a cikkben. A tervezett lépések összesen 25,9 milliárd forintos bevételnövekedést jelentenének.

A Magyar Nemzet úgy tudja, írásban is megkapták a gyógyszerpiac szereplői, hogy július 1-től milyen intézkedéseket tervez a kormány.