Az IMF részt vesz a portugál gazdaság átvilágításában

Vágólapra másolva!
Csatlakozik az uniós szervekhez az IMF, hogy közösen felmérjék a pénzügyi mentőcsomagra szoruló Portugália gazdasági helyzetét. Pénteken Gödöllőn döntöttek arról az uniós vezetők, hogy Görögország és Írország korábbi megsegítésének mintájára nyújtanak segítséget Portugáliának.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) is rész vesz a portugál gazdaság átvilágításában, miután Portugália pénzügyi segélyért folyamodott - közölte vasárnap kiadott nyilatkozatában Caroline Atkinson, az IMF külkapcsolatokért felelős igazgatója.

"A portugál kormány és az IMF szakértői kedden csatlakoznak az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank csapatához, hogy elvégezzék a portugál gazdaság technikai felmérését. Ez lesz az alapja a rákövetkező hétfőn, április 18-án a követendő eljárásmódról folytatandó megbeszéléseknek" - írta közleményében Atkinson.

Olli Rehn, az EU gazdasági ügyekért és monetáris politikáért felelős biztosa pénteken Gödöllőn azt mondta, a portugál segélycsomag mintegy kétharmadát az Európai Unió, egyharmadát pedig az IMF vállalja. Portugália megsegítése, a korábban bajba jutott országok megsegítésének "logikáját" követi, vagyis az EU és az IMF szorosan együttműködve, egyeztetve készíti elő a csomag részleteit.

Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő eurócsoport (Eurogroup) elnöke pénteken elmondta azt is, hogy a portugál program három pilléren áll majd. Az első egy költségvetési kiigazító intézkedéscsomag, a második a gazdasági növekedést megalapozó lépések sorozata, a harmadik pedig a pénzügyi szektor likviditását szolgáló alprogram. Minderről itt olvashat bővebben.

Juncker szerint Portugália GDP-arányos államháztartási hiányát 2012-ben 4,6 százalékra, 2013-ban 2 százalékra kell leszorítani. A mentőcsomag lehetséges nagyságáról Didier Reynders belga pénzügyminiszter azt mondta, 80-85 milliárd euró ésszerű lenne.