Matolcsy a stabilitási alap zárolását javasolja

Vágólapra másolva!
Matolcsy György gazdasági miniszter a 250 milliárd forintos stabilitási alap végleges zárolását javasolja Orbán Viktor miniszterelnöknek.
Vágólapra másolva!

A gazdaságban meglévő kockázatok miatt a 250 milliárd forintos stabilitási alap végleges zárolását javasolja Matolcsy György gazdasági miniszter Orbán Viktor miniszterelnöknek. Ezt szombaton Matolcsy jelentette be az Európai Unió gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsának (ECOFIN) ülésén Gödöllőn.

A gazdasági és pénzügyi válságnak az Európai Unióban és a világban még nincs vége, a gazdaságban jelentős kockázatok, bizonytalanságok és egyensúlytalanságok vannak jelen, a bankrendszer még sérülékeny, az energia- és élelmiszerárak alakulása további bizonytalanságot jelent - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Ez a lépés az állami kiadásokat érinti, ugyanakkor nem érinti a családokat és a vállalkozásokat - mondta a nemzetgazdasági miniszter, hozzátéve, hogy a zárolás kezelhetővé teszi az állami költségvetés kockázatait. Matolcsy György közölte: a javaslatot a jövő hét elején eljuttatja Orbán Viktor miniszterelnöknek, és feltételezése szerint arról a kormány jövő heti ülésén döntés is születhet.

A kormány február közepén döntött a stabilitási tartalék létrehozásáról: a 250 milliárdos csomag legnagyobb tételét az teszi ki, hogy a kabinet a közvetlenül irányítása alá tartozó szervezeteknél, így a minisztériumoknál is mintegy 187 milliárd forintot zárol.