Fuzáriumos magyar ostyákat vonnak ki a forgalomból

Vágólapra másolva!
A magyar, az osztrák, a német és a holland piacról is vissza kellett vonni a magyar Ziegler ostyagyár két termékét túl magas fuzáriumgomba tartalma miatt. A cég szerint magyar malomban vásárolták a rossz lisztet, de a mért szennyezettség nem okoz komolyabb egészségügyi problémát.
Vágólapra másolva!

Ausztriában kivonták a forgalomból a magyar Ziegler ostyagyár két termékét túl magas fuzárium méreg tartalma miatt - jelentette csütörtökön az APA osztrák hírügynökség.

A 150 grammos kiszerelésű sajtos, köményes ízesítésű tallért és az ugyancsak 150 grammos paprikás tallért az engedélyezettnél magasabb deoxynivalenol tartalom miatt hívta vissza a forgalmazó az osztrák egészségügyi és élelmiszerbiztonsági hivatal (AGES) tájékoztatása szerint.

A Ziegler ostyagyár ügyvezető igazgatója a Magyar Televízió híradójának elmondta, hogy nem csak Ausztriából, hanem Németországból, Hollandiából is vissza kellett vonniuk a terméket, továbbá az utóbbi hetekben a magyar boltok polcairól is eltűntek szennyezett lisztből készült ostyák. Ziegler Péter azt mondta, hogy a mért szennyezettség egyébként nem okoz komolyabb egészségügyi problémákat.

A cégvezető az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a történtek anyagilag megrengették a céget, amelynek 58 éves működése alatt még nem fordult elő minőségi probléma. Ziegler Péter szerint rajtuk kívül álló oka van a történteknek, a magyar malomtól ugyanis megkapták a minőségi bizonyítványt, de a liszt nem volt ennek megfelelő. Azóta a cég lengyel importlisztet használ a gyártáshoz - közölte, hozzátéve: Próbálják a malom felé érvényesíteni az okozott kárt.

A cég által gyártott édes termékeket nem érinti a visszahívás, hiszen azokban kisebb az ostyalap, kevesebb bennük a liszt.