A Bankszövetség nem ért egyet Surányi és a CIB Bank javaslatával

Surányi György, közgazdász, volt Jegybank elnök
Vágólapra másolva!
A Bankszövetség szerint a hitelezés visszaeséséhez vezetne, ha megvalósulna az a javaslat, amelyet Surányi György és a CIB Bank publikált csütörtökön. A szövetség szerint ráadásul a devizahitelek forintosítása nem célszerű, mivel erősödik a forint.
Vágólapra másolva!

A Magyar Bankszövetség nem ért egyet Surányi György javaslatával - közölte a szervezet elnöksége. Szerintük nem ez a megfelelő megoldás a devizahitelesek problémájára, és az értelmetlenül hatalmas társadalmi áldozatok ellenére kevés pozitív hatást generálna.

Surányi György és a CIB Bank csütörtök délután az Fn.hu oldalon publikált tanulmányában azt a javaslatot tette, hogy a devizahitelek forintalapúvá tétele mellett 30-40 százalékkal csökkentsék a törlesztőrészleteket, illetve oldják fel a kilakoltatási tilalmat.

A Bankszövetség álláspontja szerint a devizahitelek forintra váltása során az árfolyamveszteség haladéktalanul megjelenik a hitelfelvevők kárára, miközben a forint további erősödése ezt az áldozatvállalást feleslegessé teheti.

A 30-40 százalékos törlesztőrészlet-csökkentést úgy érné el a CIB-tanulmány, hogy állami kamattámogatással, futamidő-hosszabbítással és a kereskedelmi bankok áldozatvállalásával a válság előtti szintre csökkentenék a részleteket.

A bankok szövetsége azonban a hitelezés visszaesése miatt aggódik. "A bankszövetség megerősíti azt a szakmai álláspontját, mely szerint olyan megoldást kell találni a fenti probléma kezelésére, amely működőképes, és nem gyengíti tovább a bankok hitelkihelyezési tevékenységét. E nélkül Magyarország gazdasági fellendülése nem indulhat meg, sem a lakosság, sem a vállalkozások nem fognak tudni hitelhez jutni. Ez a probléma a válság óta kritikus mértékben sújtja a hazai gazdaság valamennyi szereplőjét.

A Bankszövetség szerint olyan megoldást kell tehát találni, amely nem csökkenti több mint harmadával a jegybanki devizatartalékot, nem generál felesleges kormányzati kiadásokat, és nem rögzíti egy kedvezőtlen árfolyamszint mellett a háztartások devizaadósságát.