Magyar Hírlap: Kész a bedőlt hiteleseknek szánt állami mentőcsomag

Vágólapra másolva!
Alacsony költségű, támogatott hitellel váltanák ki az elszálló devizakölcsönöket, a menthetetleneknek pedig szociális bérlakást kínálnának - írja a Magyar Hírlap az általa megszerzett dokumentumra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Elkészült a bedőlt hiteleseknek szánt állami mentőcsomag - közölte kedden a Magyar Hírlap, amely azt írja, hogy megszerezte annak véglegesnek tekinthető változatát. A lap szerint a kormány előtt lévő szakmai koncepció abból indul ki, hogy első körben a kölcsönükkel három hónapon túli késedelemben lévők helyzetén kell változtatni.

A lap a dokumentumra hivatkozva azt írja, hogy alacsony költségű, támogatott hitellel váltanák ki az elszálló devizakölcsönöket, és erre 50-60 milliárd forintot szánnak a büdzséből.

A Magyar Hírlap szerint a tervezet mérsékelné a kezesek kötelezettségeit, és a csőd közelébe került ezrekre is gondol; a fő cél, hogy a lakásuk értékét meghaladó tartozást cipelők ne kerüljenek olyan helyzetbe, hogy a szerződésbontás már negatív vagyont eredményezzen, s emiatt átmeneküljenek a feketegazdaságba. A menthetetleneknek szociális bérlakást kínálnak az írás szerint.

A lap azt is írja, hogy a tervekben nincs szó árfolyamrögzítésről (amiről korábban Rogán Antal is beszélt). A Magyar Hírlap szerint árfolyam-stabilizálás helyett, egy meghatározott árfolyamszint felett az állam átvállalja a terheket. Az így képződött hátralék pedig később - a forint erősödése révén - "eltűnne".

A lap pontokba szedve is ismertette az új szabályozás elemeit, ezek a negatív vagyonosodás megszüntetése, az államilag támogatott hitelezés beindítása, a tranzakciós költségek kiiktatása, az árfolyamszint feletti teherátvállalás, a végrehajtói díjak módosítása és a zálogkötelezetti kör csökkentése.