VG: A csőd szélén táncolnak az állami filmstúdiók

Vágólapra másolva!
Gondok vannak a bérek kifizetésével és a beszállítónak is tartoznak a hazai állami filmstúdiók, melyek az utóbbi években szinte kizárólag az állami pályázati pénzekből próbáltak megélni - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A csőd szélén állnak a magyarországi állami filmstúdiók; ha az Andy Vajna kormánybiztos által fémjelzett nemzeti filmes stratégia nem rendezi a helyzetüket, őszre a felszámolás sorsára juthatnak - írta hétfői számában a Világgazdaság.

A vagyonkezelő tulajdonában álló Dialóg, Hunnia, Objektív és Budapest Filmstúdió Kft. az utóbbi években piaci bevételekhez nem tudott jutni, szinte kizárólag a filmről filmre kapott állami pályázati pénzekből próbált megélni - írja a lap.

A Világgazdaság szerint nagy érvágás volt a szóban forgó stúdiók számára az is, hogy a filmes forgalmazási jogok évekkel ezelőtt végleg átkerültek a Nemzeti Filmarchívumhoz, így a stúdiók az általuk korábban forgatott mozifilmek jogdíjaiból sem részesülnek azóta, ami éves szinten 10-20 millió forintos bevételkiesést jelent.

A kegyelemdöfés azonban a Magyar Mozgókép Közalapítvány forrásainak zárolása volt a lap szerint, így nem készülnek hazai filmek, a tetszhalottá vált filmstúdióknak szinte semmilyen jövedelmük nem maradt.

Az írás szerint a Hunniában szeptemberre fogyhat el a pénz. Az Objektívnél nemcsak a bérek kifizetésével vannak gondok, hanem a beszállítóinak is tartozik, éppúgy mint a Budapest Stúdió, és bármelyik pillanatban felszámolási eljárást indíthatnak ellenük. Andy Vajna kormánybiztos a lapnak azt mondta, hamarosan elkészül a magyar filmipar stratégiáját tartalmazó terv, akkor nyilatkozik majd.