A részvénymanipuláció gyanúja miatt a héten sem kereskednek az INA-papírokkal

Vágólapra másolva!
A horvát pénzügyi felügyelet (HANFA) újabb egy héttel meghosszabbította az INA-részvények kereskedésének felfüggesztését a zágrábi értéktőzsdén. A felügyelet indoklása szerint még nem szereztek meg minden adatot a múlt hónapban indult részvényfelvásárlások hátteréről. A HANFA a Molt gyanítja azok mögött a ciprusi cégek mögött, amelyek jegyzett tőkéjük sokszorosáért vettek INA-részvényt az elmúlt három hónapban.
Vágólapra másolva!

A felügyelet az április 8-i kereskedés zárásáig hosszabbította meg a múlt hétfőn elrendelt felfüggesztést. A tőzsde honlapján a HANFA azzal indokolta a tilalom fenntartását, hogy egyes befektetőkről csak részben sikerült adatokat beszerezni.

A HANFA múlt hétfőn döntött a kereskedés felfüggesztéséről, hogy információkat gyűjtsön az elmúlt hónapokban indult részvényfelvásárlások hátteréről. Közölte azt is, hogy a külföldi felügyeletekhez is eljuttatta kérését: szolgáltassanak olyan információkat, amelyek segítenek az INA-részvényeket övező jelenlegi kereskedési aktivitással kapcsolatos tényezők feltárásában.

A Vecernji List napilap a birtokába került HANFA-jelentés alapján vasárnap azt közölte: a horvát pénzügyi felügyelet piaci manipulációval vádolja a Molt, mert szerinte ciprusi cégeken és az ő megbízásukból vásárló New York-i Convergex brókerházon keresztül szerzett INA-részvényeket. A felügyelet elnöke, Ante Samodol által aláírt jelentés szerint a ciprusi felvásárlók mögött a Mol állhat, amely a titkos részvényvásárlásokkal "megtévesztette a befektetőket", hogy megszerezze az INA részvényeinek több mint 50 százalékát.

"A Mol Nyrt. határozottan visszautasít minden piacbefolyásolásra vonatkozó gyanúsítást" - reagált a társaság a manipulációs találgatásokra. A Mol hétfőn közölte, eddig is betartott és a jövőben is betart minden tőkepiaci szabályt és nemzetközi sztenderdet.

A Vecernji List azt is állítja, hogy a HANFA ügyészségi feljelentése szerint az egyik leggazdagabb és "az alvilághoz szorosan kötődő" szlovák állampolgár, Mario Hoffman ugyanakkor pénzmosási céllal, szintén ciprusi cégen keresztül vásárolt INA-részvényeket az elmúlt hónapokban. A jelentés szerint azonban nem látni közvetlen kapcsolatot a szlovák pénzmosás és a magyar olajtársaság között.

Jelenleg a Mol 47,26 százalékos tulajdoni hányadával a legnagyobb részvényese az INA-nak, míg a horvát kormány 44,84 százalékkal rendelkezik. Amióta a Mol decemberben közzétette 2800 kunás nyilvános ajánlattételi árát, azóta az INA papírjainak árfolyama szinte folyamatosan emelkedett, a tőzsdei felfüggesztés előtti héten átlépte a 4000 kunát.