Ombudsman: Betarthatatlanok a túladósodás ellen hozott szabályok

Vágólapra másolva!
Az egyoldalú szerződésmódosításokra vonatkozó jelenlegi szabályozás megfelelő, azonban a túladósodás megakadályozására hozott szabályok betarthatatlanok az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint. Szabó Máté bevezetné a magáncsőd intézményét, és hordozhatóvá tenné a lakásvásárláshoz kapcsolódó állami támogatásokat.
Vágólapra másolva!

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a megfelelő pénzügyi kultúra hiányában sok ügyfél nincs tisztában az általa választott pénzügyi szolgáltatás lényeges szabályaival, a szerződésben rejlő kockázati tényezőkkel és a kockázat mértékével. Szabó Máté szerint ezen nem változtatott az sem, hogy az elmúlt években egyre részletesebb szabályozás született az ügyfelek tájékoztatásáról. "Az egyoldalú szerződésmódosításokra vonatkozó jelenlegi szabályozás alkalmas lehet az ügyfelek jogainak védelmére. A túladósodás megakadályozására kialakított szabályok viszont betarthatatlanok" - véli vizsgálata után az ombudsman.

Szabó szerint ugyanis az ügyfelek valós pénzügyi helyzetéről a hitelintézetek nem rendelkezhetnek teljeskörű információval, mert az igénylő hiteltartozásai közül kizárólag az ügyfél nyilatkozatában megjelölteket ismerhetik meg. "Ilyen formában e rendelkezés a hitelintézeteket betarthatatlan kötelezettségekkel terheli, miközben nem jelenti gátját a magánszemély túladósodásának" - fogalmaz közelményében az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Szabó Máté az elmúlt években többször is javasolta a magáncsőd intézményének létrehozását, amire a mai napig nem került sor. "A magáncsőd nem helyettesítheti a bajba jutott adósok helyzetének rendezésére irányuló, jelenleg is szabályozott és alkalmazott más megoldásokat (mint például az áthidaló kölcsön, a jogi segítségnyújtás, a hitelkiváltás, az átütemezés, a fizetési könnyítés stb.), de eltérő rendeltetésük miatt ezek a másfajta megoldások sem váltják ki a magánszemélyek csődvédelmére vonatkozó szabályok évtizedes hiányát" - véli az ombudsman.

A biztos jelentése kitér arra is, hogy a lakossági ügyfelek túladósodásával szorosan összefügg korábbi hiteleik sorsa, illetve azok jövője. Szabó Máté szerint az államilag támogatott lakáskölcsönök hordozhatóságát a jogszabály akadályozza. Ennek módosítását, különösen pedig az állami támogatás hordozhatóvá tételét legalábbis megfontolásra érdemesnek nevezi az ombudsman, ezért javaslataival a kormányhoz fordult.