Gyerekükön spóroló elvált szülők ellen is köthető biztosítás

Vágólapra másolva!
A legszűkebb becslés szerint is tízezer fölött van az olyan elvált szülők száma, akik nem fizetik a tartásdíjat gyerekük után, közel kilencezer gyerek minden évben állami segítségre szorul fizetésképtelen vagy sumákoló szülője miatt. Több cég kínál olyan biztosítást, amely jövedelemkieséses helyzetek - munkanélküliség, keresőképtelenséget okozó betegség - esetére nyújt védelmet, de a tartásdíj elmaradása eddig nem szerepelt ezek között. Egy cég új terméke már tartásdíj-biztosítást is tartalmaz.
Vágólapra másolva!

Üzleti szempontból a lehető legrosszabb időpontban, kevéssel a világméretű gazdasági válság előtt jelent meg az első olyan biztosítási konstrukció Magyarországon, melyet jövedelemkiesés (munkanélkülivé válás vagy keresőképtelenség) esetére lehetett kötni. A 2008 őszén kitört válság, pontosabban a 7-8 százalékról 10 fölé ugró munkanélküliségi ráta hatására a termék elbukott, a szerződéseket kötő ACE biztosító másfél év múlva felmondta a szerződéseket.

Ez a biztosítási fajta azonban nem tűnt el, az ACE ügyfeleinek többségét 2009 végén átvette a francia hátterű April, és más cégek azóta is kínálnak efféle biztosítást, bár nem önállóan, hanem életbiztosításhoz vagy jelzáloghitelhez kapcsolva. Egy új, idén április 4-én a piacra került termék pedig egy olyan élethelyzetre is kiterjesztette a szolgáltatást, amelyre az eddig ismertek nem: a gyermektartásdíj elmaradásának esetére.

Tízezer fölött van a sumákoló szülők száma

Magyarországon ma minden tizedik ember elvált, ezer házasságkötésre majdnem hatszáz válás jut. A tartásdíj gyermekenként általában a kötelezett átlagos jövedelmének 15-25 százaléka. Krejniker Miklós, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnöke az [origo]-nak reális becslésnek nevezte, hogy a tartásdíj elmaradása miatt évi tízezer körüli végrehajtási eljárást indítanak.

A tartásdíj-fizetési hajlandóságról nincsenek részletes statisztikák, de hogy valóban élő problémáról van szó, jelzi, hogy a KSH szerint 2009-ben 8846 kiskorú után fizetett az állam úgynevezett tartásdíj-megelőlegezést. Ez azt jelenti, hogy ennyi esetben derült ki: a tartásdíj az adott pillanatban bírósági úton is behajthatatlan.

Ilyenkor ideiglenesen az állam fizet a jogosultnak, és a kötelezett a továbbiakban ezzel a pénzzel az államnak tartozik. Mindennek a feltétele, hogy a családban az egy főre jutó átlagjövedelem ne érje el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét (2011-ben ez 57 ezer forint). Az állami segítség ugyanakkor nem jár visszamenőlegesen.

Nem jár a pénz automatikusan

"A konstrukció különlegessége a tartásdíj elmaradása esetére fizetendő összeg. Ilyen termék annak ellenére nincs még a hazai palettán, hogy vélhetően nagy igény lenne rá, hiszen Magyarországon 800 ezer elvált ember van, évi 25 ezer a válások és 8-10 ezer a tartásdíj elmaradása miatt indított végrehajtások száma" - mondta az [origo]-nak Berentés László, a jövedelemkiesés-biztosítást indító Groupama Garancia Biztosító bankbiztosítási főosztályának vezetője.

A biztosítási összeg kifizetésének feltétele a végrehajtási eljárás kezdeményezése. A munkanélkülieknél a munkáltató általi felmondás mellett a regisztrált álláskereső státusz, betegeknél pedig a táppénz igazolása szükséges ahhoz, hogy - egy hónappal a kérelmezés után - megérkezzen a biztosítótól az első kifizetés - mondta Berentés László. A szolgáltatás OTP-folyószámlával vehető igénybe, alapvetően a csoportos beszedési megbízással teljesített kiadások fedezésére szól, illetve a legmagasabb díjú csomagért fix összeg is jár.

Kombinált jövedelembiztosítások léteznek

Az ACE három éve bevezetett termékének az volt a lényege, hogy havi néhány ezer forintos, tehát az alacsony jövedelműek által is megfizethető díjért 40-120 ezer forintos, legfeljebb kilenc hónapon át fizetendő járadékot ígért arra az esetre, ha a biztosított elveszti az állását, vagy betegség, baleset miatt nem tud dolgozni. A díj nagyságát a biztosítási összeg mellett az iskolai végzettség és a lakóhely is befolyásolta, és a Gfk Hungária piackutató intézet akkori felmérése szerint a modell kedvező fogadtatásra talált. Ehhez próbál visszatérni a Groupama Garancia is.

Több más szolgáltatónak is van jövedelemkiesésre szóló biztosítása, többsége azonban életbiztosítással kombinálja vagy bankhitelhez kapcsolja. Az Allianz, a Generali-Providencia és az Union jellemzően havi 30-150 ezer forintos szolgáltatást nyújt, 9-12 hónapos munkanélküliség vagy keresőképtelenség esetére. Az időtartamban mindig benne van egy 60 napos, önrészként funkcionáló időszak, melynek letelte után a biztosító elkezd fizetni - vagyis az első két hónapban az ügyfél a segélyre és a tartalékaira van utalva. Többnyire feltétel a szerződéskötés utáni 3-6 hónapos várakozási idő is, ha valak ezalatt veszti el a munkáját, akkor nem jár neki a szolgáltatás.