MNB: 80,2 százalék volt az államadósság 2010 végén

Vágólapra másolva!
A jegybank adatai szerint tavaly év végén 80,2 százalék volt a GDP-arányos hazai államadósság. A kormány adósságmérője 81,18 százalékon állt pénteken.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint 2010 végére a GDP 80,2 százalékára került a hazai államadósság. A negyedik negyedév végére 21 749 milliárd forintot tett ki az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett, vagyis az uniós elszámolás szerinti úgynevezett maastrichti adóssága.

A kormány egyik főbb gazdaságpolitikai célkitűzése az államadósság csökkentése. A cél, amelyet a készülő alkotmányba is foglalnának, 50 százalék lenne. Ez azonban egy londoni bankház elemzői szerint szükségtelenül alacsony, elég lenne az Unió által elvárt 60 százalék is.

A kormány létrehozott egy államadósság-mérő honlapot, ahol követhető az összes tartozás GDP-arányos értéke. Ez pénteken 81,18 százalékos értéket mutatott - ugyanannyit, mint a honlap bemutatásakor.

A jegybank pénteken kiadott közleménye szerint az államháztartás nettó finanszírozási igénye (vagyis, hogy mekkora összeget igényel az államháztartás kiadásainak nettó fedezése) a GDP 4,8 százalékát tette ki, ami 1294 milliárd forintot jelent. Ezen belül a negyedik negyedévben a finanszírozási igény 187 milliárd forint volt, vagyis a GDP 2,5 százaléka.