Hosszú távra szól a japán erőmű körüli kitelepítés

Vágólapra másolva!
Miután a fukusimai atomerőmű körüli talajvizekben és a tengervízben is magas radioaktív sugárzást észleltek, a japán kormányszóvivő jelezte, hogy a kitelepítések hosszú távra szólnak. Az erőmű húszkilométeres körzetében a halottakat sem keresik a sugárzásveszély miatt.
Vágólapra másolva!

Hosszú távra szól a fukusimai atomerőmű körzetében lakók kitelepítése - jelentette a BBC brit közszolgálati média a japán kormány szóvivőjére hivatkozva. Kan Naoto miniszterelnök televíziós beszédében elismerte, jelenleg még nem mondható ki, hogy az erőmű helyzetét stabilizálták volna, de kijelentette, minden eshetőségre felkészülnek, és "meg van róla győződve", hogy a helyzetet stabilizálni fogják. Hogy ez mikorra sikerülhet, azt nem tudta megmondani.

A március 11-ei japán földrengés utáni cunamiban megsérült fukusimai atomerőmű 20 kilométeres körzetéből 70 ezer embert telepítettek ki a sugárzásveszély miatt, nagy részük azóta is ideiglenes szállásokon él. A mostani bejelentés összefügg azzal, hogy - a katasztrófa óta először - magas sugárzást mértek az erőmű körüli talajvizekben. A tengervízben ugyancsak radioaktív sugárzás ugrásszerű növekedését mérték, mely a határértéket több mint 4000-szeresen meghaladja. A japán hatóságok egyelőre ellenállnak az ENSZ atomenergia-ügynöksége azon felhívásának, hogy az evakuációs zónát terjesszék ki 40 kilométer sugarú körre.

Eközben nagyszabású akció indult a földrengés és a szökőár halálos áldozatainak felkutatására. A hivatalos adatok szerint eddig 11 500 halottat azonosítottak, több mint 16 ezer embert azonban még keresnek. Több mint száz japán és amerikai katonai repülő és 65 hajó keresi a holttesteket az ország északnyugati partvidékén. Elsősorban az elárasztott részekre és a folyótorkolatokra koncentrálnak, nagy területeket ugyanis még mindig nem lehet megközelíteni szárazföldi úton.

A kutatás nem terjed ki viszont a fukusimai erőmű említett 20 kilométeres körzetére, ahol becslések szerint ezer holttest lehet.