Czomba: Az foglalkoztatási gondok kétharmada a szegény térségekben van

Vágólapra másolva!
Czomba Sándor államtitkár szerint azok az eszközök, amelyek fejlettebb régiókban beválnak, nem működnek a szegényebb térségekben. A politikus azzal magyarázta a felzárkóztatás miatti régiónként eltérő támogatást, mert a foglalkoztatási problémák kétharmada Magyarország egyharmadára esik.
Vágólapra másolva!

Ma a foglalkoztatási problémák kétharmada az ország egyharmadára koncentrálódik, tehát Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és a dél-alföldi régió bizonyos szegmeseiben vannak a legnagyobb problémák - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ináncson rendezett közmunka témájában tartott fórumon, Czomba Sándor szerint ezekben a régiókban azok a normál eszközök, amelyek egy jobb helyzetben lévő térségben hatékonyak, nem vezetnek eredményre, itt plusz forrásokat kell megtalálni.

Szerinte azt kell megoldani, hogy a forrásokat hatékonyan használják fel, ne egy emelt összegű szociális segélyt jelentsen a közmunka, és ne szociális problémák kezelésére legyen alkalmas, hanem olyan értékteremtő munka legyen mögötte, hogy mind annak, aki részt vesz a feladatban, mind az önkormányzatnak hasznot hozzon.

Az államtitkár többször beszélt a szigorúbb támogatási rendszerről. Nem kaphat semmilyen támogatást például az, aki nem tartja rendben lakókörnyezetét, illetve az sem, aki nem dolgozik évi legalább 30 napot. A kormány a segélyezés és a közmunka helyett a vállalkozások bevonásával szeretne munkalehetőséget teremteni.

Czomba Sándor januárban azt jelentette be, hogy 13 600 munkanélküli kezdhet dolgozni az országos közfoglalkoztatási programban, amelyben "idén az ár- és belvíz elleni megelőző védekezésé a főszerep". Szerinte a szám csúcsidőszakban 22-24 ezer főre is emelkedhet. Az államtitkár akkor azt mondta, hogy Borsod, Nógrád, Szabolcs és Békés megye, illetve Baranya és Somogy egyes részei számítanak kiemelt térségnek, ahova a támogatások kétharmada jut.