Állami irányítás alá kerülhet egy spanyol bank

Vágólapra másolva!
Hamarosan meglehet a spanyol bankválság első áldozata, miután összeolvadási kísérlete után az állam segítségére szorulhat egy spanyol bank. Az esetleges kimentés összege nem ismert, de az állami mentőalap várhatóan többséget szerezne a bankban.
Vágólapra másolva!

Állami többségbe kerülhet egy bajba jutott spanyol bank, miután a más pénzintézetekkel való összeolvadásának terve kudarcba fulladt - írta a Wall Street Journal. Ez lehet az első alkalom, hogy az állam él a bankmentésre felállított alap eszközével.

Az amerikai gazdasági lap szerint szerdán összeomlottak a Caja de Ahorros Mediterráneo pénzintézet fúziós tárgyalásai három kisebb partnerével, ezért a jegybankhoz fordult egy lehetséges kimentés felől érdeklődve. A bank szóvivője szerint emellett az állami bankmentő alapot is megkeresték(spanyol rövidítése után FROB) egy üzleti terv benyújtásával.

Az igényelt összeg nem ismert, de a lap elemzőkre hivatkozva azt írta, hogy az elég lehet arra, hogy a FROB megszerezze a bank irányítását.

A spanyol kormány februárban új tőkekövetelmény-rendszert írt elő a pénzintézetek számára, ami miatt több bankot fel kellett tőkésíteni. Amelyek nem voltak képesek ennek eleget tenni, az állam segítségét vehették igénybe az alapon keresztül, ugyanakkor cserébe a társaság részvényeinek megfelelő arányát kérte az állam.

Spanyolországot mint az európai adósságválságban a Portugália után valószínűleg bedőlő dominót emlegetik a piacon. Bár az államadóssága nem túlzottan magas (a Nemzetközi Valutaalap becslése szerint idén 68,4 százalék lehet), a helyi bankok (úgynevezett cajas-ok) válsága és a magas munkanélküliség miatt mégis komolyan veszélyeztetett.