Több mint kétmilliárd eurós többlettel zárt a fizetési mérleg tavaly

Vágólapra másolva!
A folyó fizetési mérleg tavaly 2,031 milliárd euró  többlettel zárt a 2009-es 332 millió euró után - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Vágólapra másolva!

A tavalyi negyedik negyedévben folyó fizetési mérleg 366 millió eurós többletet mutatott, ami több mint a duplája az elemzők által várt 180 millió eurónak. Az éves többlet 2,031 milliárd euró volt a 2009-es 332 millió euró után - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.

A külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) 2010 negyedik negyedévében 875 millió euró (241 milliárd forint) volt. A szezonális hatások kiszűrésével a finanszírozási képesség a GDP 4,1 százalékát (286 milliárd forintot) tette ki.

Az áruforgalomban az exportbevételek 2009 elejétől, az importkiadások 2009 második félévétől, szezonálisan igazítva rendre meghaladták az előző negyedéves szintet.

A folyó fizetési mérleg a reálgazdasági ügyleteket (az áruforgalomhoz és a szolgáltatásokhoz kapcsolódó ügyleteket), a tőkebefektetések tulajdonlásához kapcsolódó (kamat- és osztalék-) jövedelmeket, a munkavégzésből származó jövedelmeket és a viszonzatlan folyó átutalásokat veszi számba. Leegyszerűsítve az állam és a magánszektor együttes nettó megtakarítását mutatja.