Heteken belül megállapodhatnak a lakáshitelesek megsegítéséről

Vágólapra másolva!
A Magyar Bankszövetség elnöke szerint április közepére megszülethet a megállapodás a bankok és a kormány között a nehéz helyzetbe került lakáshitelesek megsegítéséről. "Jó megállapodás lesz, mindenki vállalja a terheket" - mondta Erdei Tamás elnök.
Vágólapra másolva!

Reálisnak látszik, hogy április közepére megszülessen a megegyezés a kormány és a bankok között a bajba jutott lakáshitelesek megsegítésével kapcsolatban - idézi a Napi Gazdaság csütörtöki száma Erdei Tamást, a Magyar Bankszövetség elnökét.

Árfolyamértéket Erdei nem közölt, de megerősítette: Akik könnyítéssel képessé tehetők a törlesztésre, azokat legalább három-négy évre mentesítenék az árfolyamkockázatoktól.

Svájci frankban átlagosan 160-170 forintos szintnél adósodtak el a legtöbben, a kialakított szint ennél magasabb, de a jelenleginél alacsonyabb lehet. Van azonban olyan réteg, amelyet ilyen módon sem lehet kihúzni a bajból. A szociálisan valóban nehéz helyzetben lévők lehetnének jogosultak bérlakásra Erdei szerint.

"Fontos, hogy júliusra, a megállapodás szerint a szükséges jogszabályok is elkészüljenek, a kilakoltatási moratóriumot ugyanis mindenképpen fel kell oldani, hiszen addig nem igazán lesz Magyarországon jelzáloghitelezés" - hangsúlyozta. Erdei kiemelte azt is, hogy a terheken a kormány, a bankok és az adósok is osztoznak, és hangsúlyozta, hogy a hitelt mindenkinek vissza kell fizetnie.