K&H: Még várni kell a beruházások fellendülésére a kkv-szektorban

Vágólapra másolva!
A legfrissebb KSH-adatok és a K&H Bank felmérése egyaránt arra utalnak, hogy egyelőre várni kell a beruházási boomra a kkv-szektorban.
Vágólapra másolva!

"A KSH által kedden közölt, 2010 negyedik negyedévére vonatkozó beruházási adatok egyelőre a nemzetgazdasági beruházások jelentős csökkenését mutatják" - mondta Németh László, a K&H szakembere. Hozzátette: a következő hónapokra vonatkozóan a kkv-szektorban egyelőre azt látjuk, hogy bizonyos beruházások, így az informatikai fejlesztések és a gépek, berendezések beszerzése ugyan már növekedésnek indulhat, miközben az ingatlanberuházások tekintetében továbbra sem látunk biztató jeleket.

Erre utal a bank kkv-vezetők körében végzett reprezentatív felmérése. "A megkérdezett a kisvállalatok 66 százaléka tervez valamilyen beruházást, ami 1 százalékpontos növekedés az előző negyedév adataihoz képest, ugyanakkor 23 százalékpontos elmaradás a mutató 2004-ben mért csúcsértékéhez viszonyítva" - mondta Németh László.

A szakember szerint a beruházási célok tekintetében legnagyobb arányban továbbra is informatikai fejlesztésekre készülnek a vállalkozások (34 százalék), ezt követi a gépekbe (28 százalék) és a gépjárművekbe (18 százalék) való beruházás szándéka. "A piacok kiszámíthatatlanságát jelzi azonban, hogy ez utóbbi érték a korábbi javuló tendenciát követően ismét esett" - tette hozzá Németh László.