Napokig döntésképtelen lesz a monetáris tanács

Vágólapra másolva!
Mivel egy héttel csúszik a monetáris tanács tagjainak kinevezése és a régi tagok mandátuma március 1-jén lejár, pár napig döntésképtelen lesz a tanács - írja hétfői számában a Világgazdaság. Rogán Antal szerint "butaság", hogy a tanács hiánya rossz üzenetet közvetítene a piacnak.
Vágólapra másolva!

Március 7-én dönt az Országgyűlés a monetáris tanács négy új tagjáról - írta a hétfői Világgazdaság, melyet Rogán Antal, a parlament gazdasági és informatikai bizottságának fideszes elnöke is megerősített.

A régi tagok mandátuma azonban már március 1-jén lejár. A jegybanktörvény értelmében így az ezt követő napokban a döntésképességet jelentő öt fő alá csökken a testület létszáma. Rendkívüli esetekben össze kell ülnie a monetáris tanácsnak, hogy a pénzügyi rendszer működőképességét fenntarthassák, ilyenre legutóbb 2008. október 22-én volt szükség. Főként a forint árfolyamának jelentős megingása esetén válhat szükségessé a tanács beavatkozása a Világgazdaság írása szerint.

Rogán Antal szerint nincs jelentősége annak, hogy egy hétig nem lesz monetáris tanács, hiszen a testület nem ülésezik minden héten. "A testület hiánya akkor jelentene problémát, ha gazdasági vészhelyzet alakulna ki a pénzügyekben, erre nem volt példa az elmúlt években" - fogalmazott. Azt pedig "butaságnak" nevezte, hogy a tanács hiánya rossz üzenetet közvetítene a piacnak.

A köztársasági elnök múlt csütörtökön írta alá és pénteken lépett hatályba a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítása; a parlament február 21-i döntése értelmében az új szabályok szerint választják a monetáris tanács külső tagjait: a gazdasági és informatikai bizottság javaslatára az Országgyűlés választja meg hat évre a négy tagot. A képviselők 286 igen szavazattal, 60 nem ellenében fogadták el a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény erről rendelkező módosítását.

A négy külső tag közül eddig kettőt a miniszterelnök, kettőt az MNB elnöke jelölhetett, a kinevezési jog a köztársasági elnököt illette meg; a jelenlegi tagok - Bánfi Tamás, Bihari Péter, Csáki Csaba és Neményi Judit - megbízatása március elsején jár le.