Népszabadság: Külföldön vizsgáltatják a magyar élelmiszermintákat

Vágólapra másolva!
Darabonként 150-200 ezer forintért kell külföldre küldenie a magyar élelmiszerbiztonsági hatóságoknak azokat a mintákat, amelyek ügyében hivatalos vizsgálati eredményre van szükség, a hazai laboratóriumok akkreditációja ugyanis november végén lejárt - írja a Népszabadság. A vidékfejlesztési tárca a hivatali rend átszervezésével magyarázza a helyzetet.
Vágólapra másolva!

Tavaly november 28-án lejárt a magyar élelmiszer- és takarmánybiztonsági ellenőrzéseket ellátó négy laboratórium akkreditációja, és annak megújítása egyelőre még nem fejeződött be - tudta meg a Népszabadság. A közhiteles mérési jogosultság elvesztése azt is jelenti, hogy bármiféle kereskedelmi forgalomba hozott, vagy más úton közfogyasztásba kerülő termék minőségi és esetleges szennyezettségi adatainak hivatalos megállapítására külföldi laboratóriumoktól kell vizsgálatokat megrendelnie a hazai szakhatóságnak. Ez mintánként 150-200 ezer forintba kerül.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH) tájékoztatása szerint az akkreditáció megújítását már májusban megkezdték az illetékesek a Nemzeti Akkreditációs Testületnél (NAT), de ez még nem fejeződött be. A hivatalos indoklás szerint az MgSzH azt is időben jelezte a NAT-nak, hogy január elsejétől a megyei laboratóriumok is a budapesti MgSzH-hoz tartoznak, de a névváltozással járó átalakítás is hozzájárult az akkreditáció adminisztratív elhúzódásához.

A helyzet azért különös - írja a lap -, mert a szóban forgó négy vizsgálóhely mindegyike nemzeti referencia laboratóriumként működik, és mint ilyen, kulcsszereplő az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos hivatali eljárásokban. Ezek a laborok az akkreditáció megújításáig közhiteles tanúsítványt nem adhatnak ki, működésük azonban nem szünetel.

A hivatal tájékoztatása szerint a vizsgálatok folyamatosan zajlanak - azonos vizsgálati módszerekkel, műszerekkel és vizsgáló személyekkel. Ha pozitív eredményre bukkannak, akkor kiküldik a mintát megerősítő vizsgálatért külföldre, egy akkreditációval rendelkező intézménybe.