Kopits György: Orbán képes lenne szakítani a gulyáspopulizmussal

Kopits György, Költségvetési Tanács
Vágólapra másolva!
A rendszerváltás után az összes kormány versengett a jóléti juttatások növelésében, Magyarország gulyáspopulizmusa azonban Gyurcsány Ferenc kormánya alatt érte el a csúcspontját - írta Kopits György a pénteki Wall Street Journalban. A Költségvetési Tanács volt elnöke szerint Orbán Viktor továbbra is a múlt csapdájában él, de a kezében vannak az eszközök ahhoz, hogy szakítson ezzel az irányvonallal.
Vágólapra másolva!

Gulyáspopulizmus címmel írt cikket Kopits György, a Költségvetési Tanács volt elnöke a Wall Street Journal (WSJ) című amerikai üzleti napilap európai kiadásának pénteki számában.

Kopits történelmi visszatekintésében emlékeztetett arra, hogy az 1956-os forradalom elfojtása után a Kádár-rendszer társadalmi jóléti juttatásokkal igyekezett növelni saját legitimitását, és külföldi hitelek felvételével próbálta javítani a totalitárius rezsim arcát.

"A vasfüggöny lehullása után az új politikai elit egésze gyorsan megtanulta, hogy a választásokat azzal lehet megnyerni, ha fenntartják a kormánytól érkező juttatásoktól függés állapotát" - írta. Ahogy a kormányok követték egymást, versengtek a jóléti juttatások növelésében - olvasható a cikkben.

Kopits szerint "Magyarország gulyáspopulizmusa Gyurcsány Ferenc szocialista kormánya alatt érte el a csúcspontját", és a költekezés rekorddeficithez vezetett.

"Orbán tudatosította magában a változás szükségességét"

A szerző szerint Orbán Viktor továbbra is a múlt csapdájában van, és kilenc hónapja alatt nem hozott egyetlen olyan intézkedést sem, amely kiigazítaná Magyarország jelentős méretű strukturális költségvetési deficitjét.

A Költségvetési Tanács volt elnöke a nyugdíjalapok államosításáról úgy vélekedik, hogy az rövid távon tüneti kezelést jelenthet, ám hosszú távon csak ront a helyzeten, hiszen magas nyugdíjak kifizetésére való kötelezettségvállalást tartalmaz.

Kopits ezért olyan deficitcsökkentő lépéseket szorgalmazott, amelyek "munkára, megtakarításra és befektetésre ösztönöznek". Szerinte az intézkedéseknek érinteniük kell a jóléti juttatásokat és a nyugdíj-igényjogosultságot. Az elmúlt hetekben - állapította meg Kopits - Orbán kifejezésre juttatta, hogy bizonyos mértékig tudatosította magában a változás szükségességét. "Retorikai képességei, szellemi kapacitása alapján és a kétharmados kormányzati többség birtokában a miniszterelnöknek a kezében vannak az eszközök ahhoz, hogy szakítson a gulyáspopulizmussal" - írta a WSJ szerzője.

A cikk végén emlékeztetett arra, hogy 1989-ben Orbán Viktor a Hősök terén félelmet nem ismerve követelte a szabad választásokat és a szovjet csapatok kivonását. "Ha most a reformok keresztülvitele érdekében csak a töredékét felmutatná annak a bátorságnak, amit 22 évvel ezelőtt mutatott, akkor Magyarország gazdasági jövője biztosított lenne" - zárta írását Kopits György.