Magyar Telekom: Kisebb bevétel és eredmény 2010-ben

Vágólapra másolva!
A Magyar Telekom  609,6 milliárd forint bevételt és 64,4 milliárd forint nettó eredményt ért el tavaly, ami 5,3 százalékkal, illetve 17,1 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön közölt gyorsjelentés szerint a bevétel csökkenését főként a hangalapú kiskereskedelmi vezetékes és mobilbevételek visszaesése okozta, míg a nettó eredményre például a 27 milliárd forint telekomadó befizetése, valamint a macedóniai és a montenegrói tanácsadói szerződések vizsgálatával kapcsolatos 2,3 milliárd forintos költségek hatottak negatívan.

A konszolidált, nem auditált, nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) alapján készült eredménykimutatás szerint a negyedik negyedévben a társaság 157 milliárd forint bevételt és 7,5 milliárd forint nettó eredményt ért el, amely 3,9, illetve 26,5 százalékkal kisebb a tavalyinál. Az elemzők 155 milliárd forint bevételt és 9,28 milliárd forint veszteséget vártak a negyedik negyedévre.

A közlemény idézi Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgatót, aki idén 3-5 százalékos bevételcsökkenésre és - a rendkívüli tételek és a telekomadó nélkül - 4-6 százalékos EBITDA-csökkenésre számít. A társaság az idén körülbelül 5 százalékkal csökkenti beruházásait. A társaság jegyzett tőkéje nem változott, december végén 104,275 milliárd forint volt, míg a saját tőke 2009. decemberéhez képest 1,3 százalékkal, 531,512 milliárd forintra csökkent.