Egy héten belül rendezheti a kormány az állami alkalmazottak fizetését

Vágólapra másolva!
Március 5-ig meg kell jelennie a bérkompenzációnak az állami szektor dolgozóinak fizetésében - mondta a Népszabadságnak a Fidesz frakcióvezetője.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnökhöz fordult szerdán Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Rogán Antal, a bérmonitoring-bizottság vezetője az állami szektor béremelése ügyében - írja a csütörtöki Népszabadság. Lázár János a lapnak elmondta: azért fordultak a miniszterelnökhöz, hogy az összes állami cég és intézmény adjon tájékoztatást, hogyan valósították meg, hogy a 16 százalékos szja-kulcs bevezetése után a munkavállalók ne járjanak rosszul. Kifejtette: az eddigi panaszok fele az állami szférából érkezett, és a Fidesz-frakció nem tudja elfogadni azt a választ, hogy vannak, akik rosszabbul járnak. Hozzátette: soron kívül adatokat kérnek és azonnali vizsgálatot az állami cégeknél és intézményeknél az ügyben.

"Orbán Viktor miniszterelnök úr a leghatározottabb lépésekre tett ígéretet" - mondta. Eszerint az állami cégeknél dolgozók, valamint közalkalmazottak, köztisztviselők körében a béreknél a "kompenzációnak meg kell történnie, és ennek a március 5-i utalásoknál meg is kell jelennie". Azt is meg kell vizsgálni, hogy a Magyar Államkincstár mindent megtett-e annak érdekében, hogy minden érintett időben megkapja a kompenzációt - tette hozzá.

A miniszterelnök február 14-i parlamenti beszédében megerősítette, hogy a kormány vállalta: az új adórendszerrel senki sem járhat rosszul, senkinek sem csökkenhet a fizetése.

A 16 százalékos szja-kulcs bevezetése után a probléma abból adódott, hogy egy meglehetősen széles jövedelmi sávban - nagyjából bruttó 290 ezer forintig - béremelés szükséges ahhoz, hogy a gyermektelen munkavállalók nettó havi fizetése ne csökkenjen néhány ezer forinttal a 2010-eshez képest. (Az adóváltozások jövedelmi hatásairól szóló cikkünket itt találja.) A közszférában és a többségi állami tulajdonú vállalatoknál a kormány előírta a szükséges mértékű emelést, így ott elvileg senkinek nem csökkenhet a fizetése, de Rogán Antal már korábban jelezte, hogy ezen a területen is megvizsgálják majd, nem mulasztották-e el valahol.