Aláírta az államfő a jegybanktörvény módosítását

Schmitt Pál, köztársasági elnök, Sándor-palota
Vágólapra másolva!
Hatályba lép pénteken a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítása azt követően, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök aláírta. Ezzel megváltozott a monetáris tanács tagjai megválasztásának rendje, a monetáris tanács tagjait - a jegybank elnökén és alelnökein kívül - ezután a parlament gazdasági bizottságának javaslatára hat évre választhatja meg a Ház.
Vágólapra másolva!

A parlament február 21-i döntése értelmében a jövőben az Országgyűlés választhatja meg a monetáris tanács külső tagjait. A képviselők 286 igen szavazattal, 60 nem ellenében fogadták el a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény erről rendelkező módosítását.

Arról is döntöttek, hogy a jogszabály sürgős kihirdetését kérik a köztársasági elnöktől. A módosítás alapján a monetáris tanács - a jegybank elnökén és alelnökein kívüli - tagjait ezután a parlament gazdasági bizottságának javaslatára hat évre választhatja meg a Ház.

A négy külső tag közül eddig kettőt a miniszterelnök, kettőt az MNB elnöke jelölhetett, a kinevezési jog a köztársasági elnököt illette meg. A jelenlegi tanácstagok közül a jegybankelnök Simor András, valamint a két alelnök, Király Júlia és Karvalits Ferenc megbízatása 2013-ban jár le, a négy külsős tag - Bánfi Tamás, Bihari Péter, Csáki Csaba, Neményi Judit - mandátuma február 28-ig érvényes.

Rogán Antal, a gazdasági és informatikai bizottság elnöke február 21-én az MTI-nek elmondta: a bizottság azon az ülésén, amelyen jelöli a monetáris tanács új külső tagjait, meghallgatja a jelölteket. Szavai szerint a parlament március 15-éig megválaszthatja a négy tisztségviselőt.

A törvény azt is kimondja, hogy az Országgyűlés - szintén a szakbizottság javaslatára - kizárólag abban az esetben mentheti fel a monetáris tanács általa választott tagját, ha nem felel meg a feladatai ellátásához szükséges feltételeknek, illetve súlyos kötelezettségszegést követ el.

Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár a törvénymódosítás előző héten tartott általános vitájában hangsúlyozta: a változtatással nem sérül az MNB legfőbb döntéshozó testületének függetlensége, vagyis a kormány ezentúl sem tud nyomást gyakorolni a jegybankra. Megjegyezte: a módosítás ellen korábban az Európai Központi Bank sem emelt érdemi kifogást.

A jegybanktörvény módosítását már novemberben bejelentette Matolcsy György gazdasági miniszter, akinek a minisztériuma az utóbbi két kamatemelés után közleményt adott ki, hogy nem ért egyet a monetáris tanács döntésével.