Szlovákia jövőre vezetheti be a bankadót

Vágólapra másolva!
A szlovák pénzügyminiszter szerint várhatóan jövőre vezetik be Szlovákiában a bankadót, a terhelés mértékéről azonban még folynak az egyeztetések.
Vágólapra másolva!

A szlovák kormány egyetért a bankadó alkalmazásának az ötletével abban a formában, amint azt az Európai Unió elképzeli - jelentette ki szerdán Pozsonyban Ivan Miklos szlovák pénzügyminiszter.

A tárcavezető közölte: Szlovákiában 2012. január 1-jén vezethetik be a bankadót, amelynek mértékéről azonban egyelőre még nincs megegyezés. Ivan Miklos közölte: az adó inkább századrésznyi, mint tizedrésznyi százalékot tehet ki. A pénzügyminiszter nem tart attól, hogy a bankadó hatással lesz a banki díjakra.

A 2009 óta az euróövezet tagjának számító Szlovákia mellett többek között Lengyelország, Szlovénia, Románia, Horvátország, és Bulgária is fontolgatja a bankadó bevezetését, és tavaly október végén az Európai Bizottság is ajánlotta alkalmazását unió szerte. A brüsszeli testület számításai szerint uniós szinten akár évi 25 milliárd eurót is hozhat a tagországok kormányainak konyhájára a banki profitok és jövedelmek megadóztatása. Mindazonáltal a bizottság javaslatai adózási ügyekben kevésbé meghatározóak, mint a legtöbb más témában, ugyanis ez a terület még mindig szigorúan tagállami hatáskörbe tartozik.