A legrosszabb esetben duplájára nőhet az olajár egy japán bank szerint

brit olajmezők, olajkút
Vágólapra másolva!
A Nomura japán befektetési bank szerint a nyersolaj hordónkénti ára 220 dollár fölé emelkedhet, ha egyidejűleg állna le az olajtermelés Líbiában és Algériában. A líbiai feszültség miatt egyébként szerdán jelentősen, legutóbb 2008 őszén látott szintre emelkedett az olaj árfolyama.
Vágólapra másolva!

A japán Nomura bank szakértői legfrissebb elemzésükben párhuzamot vontak a jelenlegi líbiai helyzet és a húsz évvel ezelőtti Öböl-háború olajpiacra gyakorolt hatásai között. A 1990-1991-es háború miatt hét hónap alatt 130 százalékkal drágult az olaj, az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Nemzetközi Szervezete) tartalékkapacitása napi 1,8 millió hordóra csökkent.

"Ha Líbiában és Algériában egyszerre állna le az olajtermelés, a nyersolaj ára 220 dollár fölé emelkedhet hordónként, az OPEC tartalékkapacitása pedig napi 2,1 millió hordóra csökkenne, gyakorlatilag ugyanarra a szintre, mint az Öböl-háború idején és 2008-ban, amikor a kőolaj ára történelmi csúcsra, 147 dollárra emelkedett" - áll a Nomura szerdán ismertetett tanulmánya.

Az olajpiacok elsősorban a líbiai eseményeket követik, már csak azért is, mert az ottani olajtermelés lényegesen nagyobb, mint Algériában. Líbia az afrikai kontinens harmadik legnagyobb olajtermelője: a napi 1,6 millió hordó olajtermelésből 1,3 millió hordót exportál, elsősorban Európába. Az ország kőolajkészletei becslések szerint 44 milliárd hordót tesznek ki, ez a legnagyobbnak számít Afrikában.

A Reuters szerdán saját számításai alapján azt közölte, hogy Líbia olajtermelésének közel a negyede leállt, miután a kormányellenes tüntetések miatt az országban működő számos olajipari cég felfüggesztette a termelést. A napi 300-400 ezer hordóra becsült olajtermelés-kiesést részben az országban működő olajvállalatok eddigi bejelentései alapján számították ki. Egyebek között a német Wintershall állította le, a spanyol Repsol pedig szintén felfüggesztette napi 200 ezer hordónyi termelését. Más cégek, így az olasz Eni, a francia Total és a norvég Statoil pedig azt közölte, hogy egyes olajmezőkön már nem termelnek. Ha teljesen leáll a líbiai export, meglehetősen nehéz lesz pótolni, legalább is rövid időn belül. A Líbiában bányászott kőolaj igen jó minőségű, hirtelenjében csak rosszabb minőségűvel lehetne helyettesíteni.

Ha a Nomura prognózisa beválna, akkor az olaj ára a jelenleginek a duplájára emelkedne. Szerdán ugyanis az északi-tengeri Brent-olaj árfolyama 4 százalékkal 110,35 dollárra, az amerikai könnyűolaj (WTI) pedig 2,7 százalékkal 98 dollárra emelkedett, hasonlóan magas árfolyamokra legutóbb 2008 őszén volt példa a két olajfajta esetében.