JP Morgan: Különös hangsúlyt kap az állásteremtés a magyar reformcsomagban

JP Morgan bank
Vágólapra másolva!
A JP Morgan bank elemzői a magyar kormány képviselőivel tartott tárgyalás után közzétett elemzésükben azt írták, hogy a várhatóan jövő héten nyilvánosságra kerülő reformcsomagban különös hangsúlyt kap a foglalkoztatás növelése és a szürkegazdaság méretének csökkentése.
Vágólapra másolva!

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlegének elemzői a hét elején Budapesten jártak, ahol a jegybank és a nemzetgazdasági minisztérium illetékeseivel, valamint helyi befektetési alapkezelőkkel, közgazdászokkal és vezető kormánytisztviselők tanácsadóival találkoztak.

A Budapestre látogató szakértők szerdán kiadott elemzésükben azt írták, hogy bemutatták nekik a kormány által múlt héten megtárgyalt részletes kiadáscsökkentési intézkedések listáját. A JP Morgan szerint a kormány terveiben "különös hangsúlyt kap" a foglalkoztatás növelése és a szürkegazdaság méretének csökkentése, és a tervezett intézkedések között szerepel a munkanélküli-juttatások és a rokkantsági nyugellátás szűkítése, a korai nyugdíjazás feltételeinek szigorítása, a gyógyszertámogatások csökkentése és az állami adminisztráció költségeinek visszafogása.

Ezzel összhangban nyilatkozott egy neve elhallgatását kérő fideszes politikus az [origo]-nak, a képviselő közölte: a reformok központi eleme a munkahelyteremtés lesz. A politikus szerint erre fognak koncentrálni azok a területek, amelyeket Orbán jelölt meg a Wall Street Journal amerikai üzleti lapnap adott interjúban. A politikus ehhez annyit tett hozzá, hogy Orbán a nyugdíjkiadások lefaragásán nem az öregségi nyugdíjat, hanem a rokkantnyugdíjat értette, mivel ez függ össze a munkahelyteremtéssel. A képviselő szerint a gyógyszerkasszán kívül más egészségügyi intézkedések, illetve oktatási reformok nem lesznek a csomagban. Ezt azzal indokolta, hogy még kétharmados támogatottság ellenére sem képes a kormány egyszerre minden kényes terület átalakításába belefogni.

A befektetők által várt, a forint árfolyamát is befolyásoló reformcsomag részletei a jövő héten láthatnak napvilágot. Egy névtelenséget kérő kormányzati tisztviselő az [origo]-nak azt mondta, várhatóan kedden ismerteti a kormány a terveket, a Fidesz egyik parlamenti képviselője szerint pedig már a hétfői frakcióülésen is napirendre kerülhetnek a reformok.