Késlekednek a minisztériumok a nyugdíjvagyonról döntő emberek kinevezésével

Vágólapra másolva!
Jövő keddig kell felállnia az államhoz visszakerült nyugdíjvagyon értékesítését lebonyolító alap irányító testületének, de a tárcák még nem jelölték ki a testület tagjait - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A nyugdíjrendszer átalakításával létrehozott Nyugdíjreform- és Adósságcsökkentő Alap munkájának összehangolását a tavaly elfogadott törvény egy ötfős csapatra, az irányító testületre bízza. Ők rendelkeznek a magánnyugdíjpénztárakból visszalépők vagyonával, amely az állami alapba kerül. A testület döntésein múlik, mikor mely értékpapírokat adják el.

A lap szerint az öttagú testületben helyet kapott az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság vezetője, Mészáros József. A többi tagot három miniszternek van joga delegálni: a kormányzati munka összehangolásáért, valamint a nyugdíjügyekért felelős miniszterek jelölnek egy-egy tagot, míg az államháztartásért felelős miniszter további egy tagon kívül az elnök személyéről is gondoskodik. Eszerint Navracsis Tibor, Réthelyi Miklós és Matolcsy György nevezi ki a tagokat.

Noha a határidőre vonatkozóan nincs előírás a törvényben, sem az annak végrehajtásáról rendelkező kormányrendeletben, a testület felállására a közigazgatási tárca tájékoztatása szerint "március elsejéig sort kell keríteni". Az időpont a lap szerint vélhetően azzal van összefüggésben, hogy az állami nyugdíjrendszerbe visszakerülők magán-nyugdíjpénztári jogviszonya ezen a napon szűnik meg.

A közigazgatási tárca egyelőre nem adott tájékoztatást a leendő tagok személyéről, de a feladat jellege inkább pénzügyekben jártas szakembereket kíván meg, és kevésbé nyugdíjszakértőket.