Közel egymilliárd dollárért veszi meg az ING ingatlanvállalkozását a CBRE

Vágólapra másolva!
A CB Richard Ellis megvásárolja az ING Csoporttól az ingatlankezelő vállalkozását, ami a vevő budapesti ügyvezetője szerint a magyar piacra is jótékony hatással lehet.
Vágólapra másolva!

A magyar ingatlanpiacon 1994 óta jelen levő CB Richard Ellis (CBRE) bejelentette, hogy megállapodott a holland ING Csoporttal annak ingatlanmenedzsment (ING REIM) ágazatának megvásárlásáról mintegy 940 millió dollár készpénzért. Az ügylet az ING REIM szinte minden érdekeltségét érinti Európában és Ázsiában, beleértve a Clarion Real Estate Securities (CRES), az ING amerikai befektetési menedzsment társaságát is, de nem érinti az amerikai befektetési részlegét.

"A CBRE-ING REIM ügylet a magyar piacra is jótékony hatással lehet" - nyilatkozta Konthur Adrienne, a CBRE budapesti ügyvezetője, mivel szerinte az ING REIM jelentős ingatlanportfólióval rendelkezik Magyarországon.

A CBRE továbbá megvásárolja a CRES 55 millió dolláros társbefektetéseit az ING-től, és érdeklődik az ING REIM Europe és az ING REIM Asia által menedzselt egyéb alapok után is. A társaság a felvásárláshoz kapcsolódó költségeket 150 millió dollárra becsüli, beleértve a finanszírozással, a biztosítékkal és az integrációval kapcsolatos kiadásokat. A tranzakció várhatóan 2011 második felében zárul, és különböző érdekeltek, köztük amerikai, európai és ázsiai pénzügyi felügyeletek jóváhagyását igényli.

2010. december 31-én a CBRE által megvásárolt ING REIM portfólió értéke nagyjából 59,8 milliárd dollárt tett ki, amelyből 29,5 milliárd Európából, 5,1 milliárd dollár Ázsiából származott, illetve 19,4 milliárd dollár tőzsdén szereplő értékpapírokban, 5,8 milliárd dollár pedig globális alapokban állt. A CBRE Investor által kezelt vagyon 37,6 milliárd dollár volt 2010. december 31-én.