A líbiai erőszak hajtotta több mint kétéves csúcsra az olajárat

Vágólapra másolva!
Az egyik nemzetközi olajcég már napi százezer hordóval csökkentette a termelését Líbiában, az ellátás miatti aggodalmak pedig 2008 októbere óta nem látott olajárat hoztak. A fejlett országok készek stratégiai készleteiket felszabadítani, ha az ellátásban fennakadások történnének. A további olajdrágulás miatt Magyarországon is nőhet az üzemanyagok ára.
Vágólapra másolva!

Az amerikai nyersolaj ára két év fél éves csúcsot döntött, miután a piacon egyre nagyobb a bizonytalanság, hogy a líbiai erőszakos események miatt vissza kell fogni az olajkitermelést. A piac a többi olajtermelő országot is aggodalommal figyeli Észak-Afrikában és a Közel-Keleten - írja a Reuters.

Az amerikai nyersolaj ára márciusi szállításra 94,49 dollár volt hordónként, 2008 októbere óta a legdrágább. A Brent kőolaj ára pedig áprilisi szállításra 108,70 dollárra kúszott fel hétfőn.

A halálos támadások miatt az egyik nemzetközi olajcég már napi százezer hordóval csökkentette a termelését Líbiában, ami 6 százalékos visszafogást jelent Afrika harmadik legnagyobb termelőjénél. Több olajcég is visszahívná munkásait az országból, ezt már az OMV, a Shell és a BP is jelezte informálisan.

"A piac nagyon ideges a líbiai erőszakról érkező beszámolók miatt, és ez hajtja fel az árat" - mondta a Reutersnek a Barclays Capital elemzője, hozzátéve, hogy a jelek szerint a helyzet nem oldódik meg egyhamar (a líbiai események alakulásáról itt olvashat).

Stratégiai készletek kerülhetnek a piacra

Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) tagországai stratégiai készleteikből juttatnának olajat a piacra, ha ellátási zavarok lépnének fel a közel-keleti feszültségek miatt - mondta a szervezet vezető közgazdásza. Fatih Birol kijelentette: az olajár már most "életveszélyes" magasságban van, ami az egész világgazdasági fellendülést fenyegeti, és még tovább emelkedhet, ha romlik a helyzet a Közel-Keleten.

Az OPEC naponta 29,7 millió hordó kőolajat termel, ami a világ kitermelésének mintegy 34 százaléka. Az OPEC-tagállam Líbia napi termelése 1,6 millió hordó volt januárban a nemzetközi szervezet becslése szerint, az ország fő exportpiaca Olaszország, Németország, Franciaország és Kína.

A nemzetközi piacon fokozatosan emelkedő olajár miatt a Mol szerdától 5 forinttal emeli a benzin és 2 forinttal a gázolaj literenkénti árát. A további olajdrágulás és a forint esetleges gyengülése a következő hetekben újabb áremeléshez vezethet.