Simor szerint romlott a bankok portfóliója tavaly

Vágólapra másolva!
Mind a lakossági, mind a vállalati szektorban romlott a bankok hitelportfóliója, és csökkent a kihelyezett hitelek állománya tavaly - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke hétfői sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Simor András szerint a lakossági és a vállalati szektorban is romlott a bankok hitelportfóliója tavaly. A magyar jegybankelnök hétfői sajtótájékoztatóján elmondta azt is, hogy csökkent a kihelyezett hitelek állománya is. Tavaly év végére, a 90 napon túl nem fizető hitelek állománya a lakossági szektorban 7,7 százalékról 11 százalékra, a vállalati szektorban 10,1 százalékról 12,4 százalékra romlott, miközben a nem fizető hitelek körében jelentős átütemezés is történt - hangsúlyozta a jegybank elnöke.

Simor András elmondta: tavaly a bankok külföldi forrásállománya 2009-hez képest 1400 milliárd forinttal csökkent, s ennek megfelelően csökkent hitelállományuk is. Romlott a bankok jövedelmezősége: az adózás előtti összesített eredményük a 2009. évi 300 milliárd forinttal szemben tavaly 73 milliárd forint volt - jelezte az elnök, hozzátéve, hogy ugyanakkor a bankok tőkemegfelelési mutatója javult: a 2009. évi 13,1 százalékról 2010-re 13,4 százalékra.