A zűrös Közel-Kelet miatt szárnyal az arany és az ezüst

Vágólapra másolva!
1980 óta nem látott magasságba szökött az ezüst ára pénteken, mivel az arab forrongás okozta bizonytalanság, az amerikai inflációs félelem és a gyenge dollár a nyersanyagok felé fordította a befektetők figyelmét - írta a Bloomberg. Az arany az 1400 dollárt közelítve idei csúcsára ért.
Vágólapra másolva!

"Az arany olyan vonzó, mint mindig" - mondta egy nyersanyagpiaci szakértő a lapnak. Szerinte nincs értelme eladni a nemesfémet a növekvő politikai bizonytalanság, az emelkedő élelmiszerárak gerjesztette inflációs félelem és az amerikai adósság miatt.

Az arany, miután 2010-ben 30 százalékkal drágult, idén eddig 2,5 százalékkal emelkedett. Bár a decemberi 1431 dolláros csúcsát még nem érte el, újabb feltörésre utal az elemzők véleménye: a Bloomberg szerint 15-ből 11 szakértő az ár emelkedésére számít a jövő héten. Pénteken 1385 dollárt adtak egy uncia aranyért, ami idei csúcsértékének számít.

Az arab világ forrongása gazdasági kieséshez vezethet hosszú távon, ami a gazdasági kilábalást nehezíti. Az ettől való félelmet erősíti, hogy több távol-keleti gazdaság (többek között Kína, India, Indonézia vagy Dél-Korea) kamatot emel vagy az előtt áll, ami szintén rontja a dollár lehetőségeit. A Bloomberg szerint az arany és a nemesfémek tipikusan a dollár helyettesítőjének számítanak a befektetők szemében.

Az aranyhoz hasonlóan az ezüstöt is csúcsokra repítette a biztonságos befektetések keresése. Az ezüstöt unciánként 31,81 dollárért adták a péntek kereskedésben, amire 1980 óta nem volt példa.