A magasban ragadt uniós gyorshitelszint kezdi aggasztani a piacot

Vágólapra másolva!
A csütörtöki kiugró mértékű sürgősségihitel-felvétel után pénteken is magasban maradt az Európai Központi Banktól felvett speciális gyorshitel, s ez azt a félelmet erősíti, hogy valamely eurózóna-tagállam bajban lehet - írta az Irish Times.
Vágólapra másolva!

A csütörtöki 15 milliárd eurós hitelfelvétel többszöröse a szokásos 1 milliárd alatti szintnek. A kiugró adatról először úgy gondolkodott a piac, hogy elszámolási hiba történhetett, ellentmond azonban ennek az, hogy pénteken még ezt is meghaladó, 16 milliárd eurós hitelfelvételt mértek.

Az Európai Központ Bank nem kívánta kommentálni a különös hiteligényt, így arra sem adott választ, hogy számítási hiba történt-e. Az Irish Times azt írta, hogy ez alapján a kereskedők továbbra is bizonytalanok a jelenség okát illetően. A magyarázatok közt lehet az EKB számítási hibája, egy bank téves döntése, például hogy korábban elfelejthetett forrásokat felvenni, így most pótolja nagy tételben, de jelentheti azt is, hogy kiújult egy ország bankválsága, s ezért a pénzügyi intézmények az uniós forrásra szorulnak.

Az ír lap brókerekre hivatkozva azt írta, hogy amennyiben az Európai Központi Bank nem nyújt időszakos finanszírozási eszközt, magas maradhat a sürgősségi hitelek kihelyezési szintje. A sürgősségi hitelt 0,75 százalékos felárral adja az EKB, tehát meglehetősen drága forrásnak számít, vagyis a bankok csak végszükségként tekintenek rá.

Mivel a pénzpiaci kereskedési rendszerekben nem mutatkozott megugró kereslet a pénzpiacon forrás iránt, és a heti fő refinanszírozási műveletek során is 19 milliárd euróval kevesebb forrást igényeltek a bankok, mint egy héttel korábban, felmerült, hogy adatelütési hiba történhetett, vagy egy bank a szükségesnél kevesebb összeget kért - írta a Quaestor.

Az adatbeviteli hibát a Reutersnek nyilatkozó jegybanki forrás cáfolta, de hozzátette, a magas állomány azt jelzi, hogy a pénzpiacok egyes részei még nem működnek megfelelően. A következő ECB tendert jövő hét kedden hirdetik meg, ha ezután a hitelállomány nem csökken vissza a megelőző alacsony szintekre, akkor tovább erősödhetnek a finanszírozási aggodalmak az euróövezetben.