A válságot idéző szintre ugrott a sürgősségi hitelfelvétel az EKB-nál

forint, euro, euró, valutaárfolyam, devizaárfolyam, aprópénz
Vágólapra másolva!
A válság legsötétebb hónapjait idézte az Európai Központi Banktól felvett sürgősségi hitel mennyisége csütörtökön. Egyelőre nem tudni, hogy hiba okozta-e, hogy a szokásos 1 milliárd euró alatti szintről 15 milliárdra ugrott a speciális hitelfelvétel mennyisége, de ha tartós marad, az az eurózóna egyik újabb válságtünete lehet.
Vágólapra másolva!

Megugrott a sürgősségi hitelfelvétel az eurózónában, ami jelenthet hibát, de akár súlyos gazdasági gondokat is. Az Európai Központi Banktól (EKB) 20 hónapja nem vettek fel ilyen mértékben sürgősségi hitelt.

"Ha ez egy egyszeri hiba volt, akkor holnapra eltűnik, de ha marad a szint, akkor elkezdhetünk aggódni" - mondta egy devizakereskedő, miután hirtelen 15 milliárd euróra ugrott a sürgősségi hitelfelvétel az eurózóna jegybankjában.

Legutóbb 2009 júniusában, vagyis a pénzügyi válság súlyos időszakában volt példa arra, hogy meghaladja a 10 milliárd eurót a sürgősségi EKB-hitelek mértéke - írta a Reuters. Ráadásul normális esetben jóval 1 milliárd euró alatt marad ez az érték, ezen a héten viszont már kétszer is efölé került, csütörtökön pedig megsokszorozódott a sürgősségi hitelfelvétel.

A Reuters szerint egyelőre találgatják csak a piacon, hogy a bank követett-e el számítási hibát, vagy pénzügyi gondokat jelez-e a megugró hitelfelvétel. James Nixon, a Societé Générale vezető európai elemzője szerint az világosan látszik, hogy óriási eltérések vannak egyes országok bankjainak hitelszükséglete között. "Egyes bankok, például Írországban, kétségbeesetten pénzhez kívánnak jutni, míg mások boldogan fizetik vissza az EKB-nak minden este" - mondta.

"Remélhetőleg ez egyszeri helyzet, de ha a hitelfelvétel szintje jövő keddig sem csökken, akkor nem kis megrökönyödést fog kiváltani" - mondta Kevin Pearce, az ICAP brókere. Szerinte először a hitetlenkedés, aztán némi elbizonytalanodás volt a piac reakciója, de később inkább hibaként, mint komoly problémaként kezelték a hírt.

Az MTI szerint sürgősségi hitelhez meglehetősen drágán, 0,75 százalékos felárral lehet hozzájutni, ami általában azt jelenti, hogy aki ilyen pénzt kér, annak nagyon nagy szüksége van rá.