A gyerekek számát is beszámítaná a nyugdíjba a Népesedési Kerekasztal

Vágólapra másolva!
Pontrendszer alapú nyugdíjszámítás bevezetését javasolta a Népesedési Kerekasztal, amely a gyermekek számát és iskolázottságát is figyelembe venné, hogy ezzel is gyerekvállalásra motiválja a lakosságot.
Vágólapra másolva!

Botos Katalin, a Népesedési Kerekasztal szakértője, a javaslat egyik kidolgozója csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta: a nyugdíjrendszer átalakítása ösztönzően hathatna a demográfiai folyamatokra, mivel aki több gyereket nevel fel, több nyugdíjat is kaphatna.

Botos József, a német mintára épülő pontrendszer másik kidolgozója, a Szegedi Tudományegyetem oktatója közölte: az elképzelés szerint a járulékbefizetéseket egyéni számlán, pontok formájában gyűjtenék az emberek. A mindenkori átlagbér egy pontot jelentene, a fizetett járulék pedig töredékpontot.

A nyugdíj mértékét úgy számítanák ki, hogy nyugdíjba vonuláskor a pontokat elosztanák a várható élettartammal, és ezzel az arányszámmal szoroznák meg az aktuális nemzetgazdasági átlagbért. A pontrendszerben megjelenne a felnevelt gyermekek száma és az iskolázottsági fokuk is - tette hozzá Botos József.

A Népesedési Kerekasztal a Magyar Tudományos Akadémia szervezésében jött létre 2009 novemberében. Kopp Mária részt vevő szakértő szerint a kerekasztalt azért hozták létre, mert a népesedéspolitikának nincs önálló minisztériuma, a politikában nem jelent meg elég erőteljesen a népességfogyás problémája, és a tanulmányoknak sem látszott a hatásuk.