Nem tetszik a Moody'snak a magyar nyugdíjrendszer átszabása

Vágólapra másolva!
Több szempontból is kedvezőtlen hatásúnak ítéli a Moody's nemzetközi hitelminősítő a magyarországi nyugdíjrendszer átalakítását. A cég szerint a magénpénztári rendszer lebontása volt az elsődleges oka az ország tavaly decemberi leminősítésének.
Vágólapra másolva!

"Egyértelműen negatív" fejlemény volt Magyarország adósi megítélése szempontjából a magyar nyugdíjrendszer átalakítása, és ez volt a fő tényezője a magyar adósosztályzat decemberben végrehajtott, egyszerre két fokozatú leminősítésének - áll a Moody's Investors Service hitelminősítő intézet szerdán kiadott értékelésében.

Jelenleg mindhárom nagy hitelminősítőnél a befektetésre ajánlott kategória legalsó lépcsőfokán áll a magyar adósbesorolás. Ha a Moody's, a Fitch Ratings vagy a Standards & Poor's közül valamelyik tovább rontja az osztályzatot, azzal Magyarország az adott cégnél átkerülne a befektetésre már nem ajánlott, bóvlinak nevezett kategóriába.

A Moody's friss elemzése - melyben a nemzetközi hitelminősítő a magyar és a lengyel nyugdíjrendszerben végrehajtott módosításokat veti egybe - megállapítja, hogy a magyarországi nyugdíjintézkedések növelik a már már most is létező bizonytalanságot a magyar közfinanszírozási rendszer hosszú távú fenntarthatóságávall kapcsolatban.

A Moody's szerint jóllehet a magánnyugdíjrendszer lebontása adósságcsökkenést eredményez, több szempontból is negatív hatást gyakorol a magyar közfinanszírozásra. A hitelminősítő ezek közé sorolja, hogy a befolyó pénzek lehetővé teszik a kiadások növelését az államháztartási hiánycélok átlépése nélkül, ami viszont a strukturális jellegű államháztartási deficit jelentős romlásához vezet. A Moody's szerint mindemellett a magánnyugdíjrendszer lebontása kedvezőtlen hatással lesz a hazai kötvény- és részvénypiacra is.