MNB: Még mindig 80 százalék fölött az államadósság

Vágólapra másolva!
A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás 1277 milliárd forintos hiánnyal zárt 2010-ben, míg az államadósság mértéke elérte a GDP 80,1 százalékát.
Vágólapra másolva!

Az államháztartás hiánya - nettó finanszírozási igénye - 1277 milliárd forint volt 2010-ben, ami a bruttó hazai termék, a GDP 4,7 százalékát teszi ki. A háztartások 1238 milliárd forintot takarítottak meg, a GDP 4,5 százalékának megfelelő összeget - közölte a Magyar Nemzeti Bank szerdán a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján.

Az államháztartás névértéken számított bruttó konszolidált adóssága a GDP 80,1 százaléka volt 2010 végén. Egyedül a negyedik negyedévben 208 milliárd forint volt az államháztartási hiány, ami jóval túllépett a lakosság 354 milliárd forintnyi megtakarításán.

A magán-nynyugdíjpénztári tagdíjak átirányítása a társadalombiztosítási alapokba a tavalyi negyedik negyedévben a pénzügyi számlákban 90 milliárd forinttal csökkentette a háztartások finanszírozási képességét, és ugyanennyivel csökkentette az államháztartás hiányát.