A kamarák vétózhatnák meg a nagyobb boltépítéseket

Vágólapra másolva!
Egy készülő törvény szerint a kamarák beleszólhatnának az 500 négyzetméternél nagyobb üzletek építésébe; most az önkormányzat dönt az engedélyek kiadásáról - írja a Napi Gazdaság. Ez azt jelentheti, hogy a szupermarketek akkor tudnak terjeszkedni, ha megszerzik a kamarákban ülő versenytársaik engedélyét.
Vágólapra másolva!

A kormány szerdai ülésére kerülő, a kereskedelmi és iparkamarákról szóló törvényjavaslat szerint a kamarák beleszólhatnának az 500 négyzetméternél nagyobb alapterületű kereskedelmi egységek létesítésébe - írja a Napi Gazdaság.

A javaslat szerint a területi kamarák jóváhagyása lesz szükséges a 2500 négyzetméternél kisebb alapterületű áruházak létesítéséhez, a 2500 négyzetméternél nagyobb szupermarketek építéséhez pedig az országos kamaráknak kell hozzájárulniuk.

Jelenleg az önkormányzat saját hatáskörében dönt építési engedélyek kiadásáról, a kisebb egységek megnyitását a civil szervezetek, míg a nagyobb alapterületűeket az illetékes önkormányzati tanács véleményezi.

A Napi Gazdaság írása szerint a készülő jogszabály újabb frontot nyitna a kiskereskedelemben szemben álló kicsik és nagyok között, de kicsik és kicsik között is. Mégpedig azért, mert a kamarákban rendszerint a kisvállalkozók, illetve egy-egy kereskedelmi lánc konkurensei képviseltetik magukat, amelyek vélhetőleg nem szeretnék, ha más cégek is megjelennének a területükön, míg az érintett városoknak jól jön a nemzetközi lánc munkahelyteremése és iparűzési adója. A tervezet szerint a tervezett beruházások feletti döntés szempontrendszerét az országos kamara állítaná össze.