Spar-beruházást vitt el a válságadó

Vágólapra másolva!
Egy húsüzem felépítése esett áldozatul a kiskereskedelmet sújtó válságadónak, amit a magyar Spar helyett az osztrák anyacég fizet ki - írta a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A válságadó miatt lekerült a napirendről a második SPAR-húsüzem építése, pedig a bicskei az idén 4 milliárd forint értékben szállít magyar sertéshúst Csehországba - írta a Világgazdaság.. Mivel a cégnek nem volt pénze a 6 milliárdos különadó kifizetésére, osztrák tulajdonosa vállalta, hogy három éven át évi 20 millió eurót fizet a magyar költségvetésnek.

Több okból is kifogásolja a kereskedelemre kirótt válságadót Feiner Péter, a SPAR Magyarország vezetője. Egyebek között azért, mert a nyereséges nagykereskedelem helyett a veszteséges kiskereskedelmet sújtja. A cég adóját az osztrák anyavállalat fizette ki, amely átgondolja, érdemes-e ide befektetni - olvasható a lapban.

Mint emlékezetes, az Orbán-kormány még tavaly döntött válságadók kivetéséről. Plusz terhet kell viselnie 2010-2012 között a távközlési-kommunikációs, az energetikai szektornak, valamint a kiskereskedelemnek. Utóbbi éves penzuma 30 milliárd forint, s amit szinte kizárólag a külföldi érdekeltségbe tartozó láncok, így a Spar fizet. Diszkrimináció miatt több társaság is az unió szervezetéhez fordult a válságadók miatt.