Merkel saját tanácsadóját emelheti a német jegybank élére

Vágólapra másolva!
Axel Weber meglepetésszerű lemondása után Jens Weidmann, Angela Merkel gazdasági főtanácsadója lehet a Bundesbank következő elnöke. A német kancellár saját emberét vette elő, de a lépés egyben arra is utal, hogy Németország lemondott az európai jegybankelnöki posztról.
Vágólapra másolva!

A Financial Times szerint a német konzervatív-liberális kormánykoalíció rövidesen megállapodik, hogy kit jelöl a Bundesbank élére. A lap szerint várhatóan Jens Weidmann, Angela Merkel vezető gazdasági tanácsadója lesz a lemondó jelenlegi elnök utódja, aki így a legfiatalabb jegybankelnök lehet Németországban.

A jelölésre azért van szükség, mert Alex Weber jelenlegi elnök bejelentette, hogy áprilisi hatállyal lemond a pozíciójáról, pedig mandátuma csak jövőre járna le. A Financial Times szerint Weidmannt jó szakembernek tartják Németországban, aki komolyan veszi a közszolgálatot. Ugyanakkor Németországban a jegybank hagyományosan politikai befolyástól mentes intézmény.

A lemondás azért volt kellemetlen Angela Merkelnek, mert Webert több mint egy éve Jean-Claude Trichet Európai Központi Bank-elnök legesélyesebb utódjának tartották, s a poszt elnyeréséért a német diplomácia minden követ megmozgatott.

A Financial Times elemzőkre hivatkozva azt írta: Weidmann jelölése arra utal, hogy Merkel lemondott az EKB-elnökség megszerzéséről, bár német kormányzati források azt mondták, hogy ilyen döntés nem született. Az EKB-nak jelenleg is van német tagja (Jürgen Stark), akit Merkel szintén jelölhetett volna Bundesbank-elnöknek, hogy helyet csináljon a német jelöltnek. (Az EKB-elnökségért vívott politikai küzdelemről bővebben itt olvashat.)

Az elmúlt 13 év alatt kialakult gyakorlat szerint az Európai Központi Bank döntéshozó testületének 6 tagjából 4-et Németország, Franciaország, Spanyolország és Olaszország ad, illetve figyelembe kell venni, hogy az északi és déli tagállamok kiegyensúlyozottan vegyenek részt a testületben.