Vágólapra másolva!
Várhatóan márciusban megkezdi működését az első vállalati nyugdíjszolgáltató - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Miután februárban várhatóan több társasággal is megállapodnak, jövő hónapban elindulhat a vállalati nyugdíjszolgáltatás - nyilatkozta a Napi gazdaságnak Zugrovics Lóránd, a Quaestor Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. vezérigazgatója. Az általános szabályok szerint a munkáltató a mindenkori minimálbér 50 százalékáig kedvezményesen adózhat a befizetés után. Jelenleg ez azt jelenti, hogy havi 39 ezer forintig éri meg juttatást adni az alkalmazottaknak. Szakemberek szerint nem lehet számítani a konstrukció rohamos elterjedésére - írta a lap.

A Napi Gazdaság által készített interjúban Zugrovics Loránd vezérigazgató kifejtette, hogy ez a nyugdíjpillér egy új paradigma, hiszen az állami, a lecsökkentett magán- és az önkéntes nyugdíjpénztárak mellett egy új forma, a vállalati gondoskodás intézményesül."Valójában a foglakoztatói nyugdíjszolgáltatás egy előtakarékossági program, amely keretében a munkáltató gondoskodhat a munkavállalók nyugdíjas éveinek anyagi biztonságáról." - fogalmazott.

Horváth István termékfejlesztési vezető ezt azzal egészítette ki, hogy a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató a foglalkoztatók számára teszi lehetővé testreszabott nyugdíjprogramok kialakítását és működtetését, melynek keretében a nyugdíjprogramba bevont munkavállalók javára hozzájárulást fizet.

Zugrovics Loránd szerint épp az a lényeg, hogy egy harmonikus, kölcsönös megállapodáson alapuló terméket hoznak létre. "Nem egyoldalú a foglalkoztató kötelezettsége, itt a feltételes juttatás jogintézményével elvárásokat is megfogalmazhat a munkavállalóval szemben. Ez a kulcsemberek vagy kiemelkedő teljesítményt produkáló munkavállalók esetében fontos" - magyarázta az interjúban.

A vezérigazgató arra számít, hogy a vállalatok nem feltétlenül a teljes kollektívát, hanem a vezetői réteget és a kulcsembereket fogják bevonni a vállalati nyugdíjprogramba. Éves szinten százas nagyságrendű bővülésből indulnak ki, ami öt év múlva ezres nagyságrendű csatlakozott foglalkoztatót is jelenthet, az első nyugdíjszolgáltatás jellegű kifizetések pedig öt év múlva várhatók.

Korábbi felmérések szerint, ahhoz hogy valaki nyugodt öregkort biztosíthasson magának, havi 45 ezer forintot kellene félre tennie. Zugrovics szerint a 45 ezer forint összegyűjtése eddig öngondoskodás keretében valósulhatott meg, de most már meg tud oszlani a vállalat és a munkavállaló között. "Nyilván az a célunk, hogy minél nagyobb arányt képviseljenek a vállalati juttatások" hangsúlyozta az interjúban a vezérigazgató .